V Savdski Arabiji so ženske pod še posebej velikim udarom. Foto: EPA
V Savdski Arabiji so ženske pod še posebej velikim udarom. Foto: EPA

Časnik Okaz poroča, da se je Savdijec pritoževal, kako se je njegova hči, potem ko se je "približala šrilanški ženski v nakupovalnem središču v Džedi, nenadoma začela obnašati neobičajno".
"Prijavil jo je varnostnim enotam, pozval k njeni aretaciji, posebne enote pa so naglo ukrepale in jo uspešno prijele," še poroča Okaz.

Savdska Arabija je absolutna monarhija brez brez pisane ustave in brez parlamenta, kjer razsodbe sodišč temeljijo na sodnikovih interpretacijah islamskega šeriatskega zakona. "Če za koga odločijo, da je kriv čarovništva, je kazen vedno obglavljenje," je za Reuters povedal savdski odvetnik in aktivist Valid Abu Al Kair.

Obsodba Amnestyja
Decembra je organizacija Amnesty International obsodila obglavljenje ženske, ki so jo v Savdski Arabiji obsodili zaradi čarovništva, češ da njeno obglavljenje izpostavlja nujno potrebo po odpravi usmrtitev v kraljestvu.
Amnesty je sporočila, da je bila usmrtitev lani druga te vrste. Septembra je bil v savdskem mestu Medina obglavljen Sudanec, ki so ga obtožili čarovnitva.