Dominique Strauss-Kahn trdi, da ni vedel, da so dekleta prostitutke. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn trdi, da ni vedel, da so dekleta prostitutke. Foto: EPA
Strauss-Kahn v novem škandalu

Z afero so Dominiqua Straussa - Kahna povezali oktobra lani, ko je preiskava policije pokazala, da naj bi se tudi on udeleževal zabav s prostitutkami, ki so jih v razkošnem hotelu Carlton v Lillu v Franciji plačevali vidni francoski poslovneži. Afero je policija po omenjenem hotelu poimenovana afera Carlton.

Nekdaj prvi mož IMF-a obtožb sicer ne zavrača, v svojo obrambo pa je dejal, da ni vedel, da so dekleta prostitutke. Njegov odvetnik je danes pred sodno palačo francoskim novinarjem dejal: ''Izzivam vas, da najdete razliko med golo žensko in golo prostitutko.''

Med drugim so zaradi suma zvodništva aretirali še osem ljudi, med njimi dva uspešna poslovneža, ki sta bila blizu Straussu - Kahnu, in dva policista. Najema prostitutk je osumljeno tudi gradbeno podjetje Eiffage, ki naj bi s svojimi sredstvi plačevalo dekleta na poziv.

Prostitucija v Franciji sicer ni prepovedana, prepovedano pa je zvodništvo. Če bo zaslišanje pokazalo, da so bila v hotelskih sobah res dekleta na poziv in da so njihove usluge plačevali iz nezakonito pridobljenih sredstev.

Aferi, ki sta pokopali ugled Straussa - Kahna
V javnosti je zgodba o spolnem škandalu Dominiqua Straussa - Kahna izbruhnila maja 2011, ko se je moral zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico v newyorškem hotelu zagovarjati pred tamkajšnjim sodiščem. Čeprav so vse obtožbe proti njemu umaknili, ga je afera takrat stala položaja vodje IMF-a in kandidature na letošnjih predsedniških volitvah v Franciji.

Po tem se je moral spoprijeti še z obtožbami 32-letne francoske novinarke Tristane Banon, ki naj bi jo med intervjujem leta 2003 skušal spolno zlorabiti. Tudi v tem primeru ni bil obsojen, saj je primer zastaral, je pa še dodatno načel njegov ugled v francoski javnosti.

Strauss-Kahn v novem škandalu