Spor glede nafte ostaja največja sporna točka med Sudanom in Južnim Sudanom. Foto: MMC RTV SLO
Spor glede nafte ostaja največja sporna točka med Sudanom in Južnim Sudanom. Foto: MMC RTV SLO

Sudanska vojska je sporočila, da se bori z južnosudansko vojsko na svoji strani meje, a da si ne želi ponovne vojne. Sudanska letala drugi dan zapored bombardirajo z nafto bogata območja v Južnem Sudanu, predvsem v državi Unity. Napadi za zdaj niso povzročili ne žrtev ne škode na naftni infrastrukturi, je sporočil tamkajšnji minister za informiranje Gideon Gatpan.

Sporno naftno polje
Na zunanjem ministrstvu v Kartumu zatrjujejo, da gre za odziv na ponedeljkov napad s težkim orožjem, ki so ga južnosudanske sile izvedle na ključno naftno polje Heglig na sudanskem ozemlju.

Južnosudanski predsednik Salva Kiir je v ponedeljek po drugi strani trdil, da so sudanske oborožene sile prisilili v umik čez neoznačeno mejno območje. Sporočil je, da so njegove sile zavzele omenjeno naftno polje, dele katerega si sicer lastita obe strani. Prihodnji teden naj bi se predsednika obeh držav sešla v Džubi.

Boji ogrožajo begunce
Zaradi zadnjega bombardiranja v Južnem Sudanu je Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR) opozoril, da so ogrožena življenja 16.000 sudanskih beguncev. Gre predvsem za skupino sudanskih beguncev, ki so se iz gorovja Nuba zatekli v begunsko taborišče Džida v južnosudanski državi Unity.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je na obe državi naslovil poziv k miru ter ju pozval h končanju spopadov in spoštovanju že doseženega dogovora o varnosti na mejnem območju.

Državi sta se zapletli v dolgotrajno vojno, preden se je Južni Sudan odcepil in julija lani razglasil neodvisnost. Južnemu Sudanu je pripadla večina naftnih polj, a večina naftovodov je napeljanih proti severu. Januarja je Južni Sudan zaprl vsa svoja nahajališča nafte zaradi spora glede plačila, ki ga je Sudan zahteval za tranzit črnega zlata.