Če bi referendum uspel in bi pobuda postala zakon, bi to Švici prineslo eno najstrožjih zakonodaj in najnižje direktorske plače, kar bi po mnenju poslovnežev škodovalo predvsem tujim naložbam. Pobudi je nasprotovala tudi švicarska vlada. Foto: EPA
Če bi referendum uspel in bi pobuda postala zakon, bi to Švici prineslo eno najstrožjih zakonodaj in najnižje direktorske plače, kar bi po mnenju poslovnežev škodovalo predvsem tujim naložbam. Pobudi je nasprotovala tudi švicarska vlada. Foto: EPA
Švica
Švicarji so, kot kaže, na referendumu zavrnili možnost omejitve najvišje plače. Foto: EPA

Švicarsko gospodarstvo je namreč v kampanjo proti pobudi vložilo kar milijon švicarskih frankov in svarilo, da bi takšna omejitev prinesla zmanjšanje števila delovnih mest, poleg tega pa Švica ne bi bila več zanimiva za tuja podjetja.

V koncernu Nestle, ki ima sedež ob Ženevskem jezeru, direktor Paul Bulcke po navedbah gospodarske revije Bilanz na leto zasluži 12,6 milijona švicarskih frankov, kar je 238-krat več od najnižje plače v podjetju. V farmacevtskem koncernu Roche se ponašajo z razmerjem 1 : 261, pri izdelovalcu ur Swatch pa 1 : 137. Podatki švicarske davčne uprave sicer kažejo, da deset odstotkov najbogatejših Švicarjev v davčno blagajno prispeva kar dobrih 80 odstotkov.

Poraz naj bi bil pričakovan
Omejitev najvišjih plač je predlagala "Pobuda 1 : 12". Kot je razvidno že iz imena, so predlagali, da bi lahko bila v prihodnje najvišja plača v podjetju največ 12-krat višja od najnižje. Pobuda je brez težav zbrala 100.000 podpisov, potrebnih za razpis referenduma.

A zmaga na današnjem referendumu se ji je izmaknila. Kot kažejo izidi, je proti predlogu glasovalo 65,3 odstotka volivcev, večina v vseh 26 švicarskih kantonov. Poraz je bil pričakovan, je pa pobuda vendarle sprožila živahno razpravo v Švici.

Sledi referendum o uvedbi vsedržavne minimalne plače
Predsednik švicarskega združenja delodajalcev Hanspeter Vogt je pozdravil odločitev svojih sodržavljanov in dejal, da je bil izid pričakovan, potem ko so podjetja ljudem natančno razložila, kakšne posledice bi imela omejitev plač za švicarsko gospodarstvo.

David Roth, predsednik mladih socialistov, avtorjev pobude, je po drugi strani izrazil razočaranje nad izidom. Nasprotnikom pobude je očital, da so ga dosegli s kampanjo vzbujanja strahu pred domnevnimi gospodarskimi posledicami. Koordinator Pobude 1 : 12, socialdemokratski poslanec Cedric Wermuth, je dejal, da se kljub porazu pobude boj za plačno pravičnost nadaljuje, saj prihodnje leto sledi referendum o uvedbi vsedržavne minimalne plače.

Proti zvišanju cene vinjete na 80 evrov
Švicarji so sicer na današnjem referendumu glasovali tudi proti predlogu povišanja cene letne vinjete za osebne avtomobile za 150 odstotkov oziroma na 80 evrov, saj je predlog zavrnilo 60,5 odstotka volivcev. Kljub temu pa bo morala Švica poskrbeti za izgradnjo in modernizacijo avtocestne mreže, so opozorili pri konservativni Švicarski ljudski stranki.

Proti davčnim olajšavam za družine
Z 58,5 odstotka glasov so volivci zavrnili tudi predlog o uvedbi davčnih olajšav za družine, ki otrok ne pošiljajo v vrtec.