Srbija zahteva mednarodno preiskavo obtožb o trgovanju s človeškimi organi na Kosovu. Foto: Reuters
Srbija zahteva mednarodno preiskavo obtožb o trgovanju s človeškimi organi na Kosovu. Foto: Reuters

Tadić je dan po tem, ko je Parlamentarna skupščina Sveta Evrope (PS SE) potrdila poročilo Dicka Martyja o nezakoniti trgovini s človeškimi organi na Kosovu, ki naj bi jo vodil kosovski premier Hashim Thaci, nagovoril PS SE-ja in izrazil mnenje, da bi moralo biti Kosovo podvrženo enaki pravni preiskavi kot Srbija, ki je pod pritiskom Evropske unije in mednarodne skupnosti, da preda svoja zadnja haaška begunca Ratka Mladića in Gorana Hadžića.

"Kot predsednik Srbije zahtevam takojšen začetek neodvisne kriminalne preiskave z mednarodnim mandatom o teh obtožbah. Kar koli manj kot to bi za številne Srbe pomenilo, da nekatera pravila, ki veljajo za nekatere, za druge ne veljajo," je povedal skupščini.

Podaljšanje mandata haaškega sodišča ali ad hoc sodišče
Srbskim vojnim zločincem so sodili na mednarodnem sodišču v Haagu za zločine, storjene na območju nekdanje Jugoslavije. Tadić je namignil podaljšanje mandata tega sodišča ali pa ustanovitev ad hoc sodišča v okviru Združenih narodov.

Pozivi po preiskavi prihajajo po razkritju posebnega poročevalca Sveta Evrope za pravne zadeve in človekove pravice Martyja, ki je v svojem poročilu kot osrednjo osebo pri trgovanju s človeškimi organi, heroinom in orožjem imenoval Thacija.

EU in Eulex čakata Martyjeve dokaze
EU je v odzivu na obtožbe, da ni storil dovolj s preiskavo Martyjevih navedb, poudaril, da za to potrebujejo "dokaze, sprejemljive na sodišču". Misija Evropske unije na Kosovu (Eulex) je Martyju poslala že dve pismi, v katerih ga poziva k dokazom, sprejemljivim na sodišču, in stiki z njim se nadaljujejo, je v Bruslju povedala tiskovna predstavnica visoke zunanje predstavnice unije Catherine Ashton, Maja Kocijančič.

Tiskovna predstavnica Eulexa v Prištini Irina Gudeljević je zatrdila, da obtožbe o trgovini z organi na Kosovu v Martyjevem poročilu jemljejo zelo resno, o sprožitvi uradne preiskave o tem pa bodo razmislili, ko bodo prejeli dokaze za te obtožbe. PS SE je ob potrditvi Martyjevega poročila pozval EU in Eulex, naj obtožbe raziščeta.