Tempelj v Kambodži imenujejo Preah Vihear, na Tajskem pa Khao Phra Viharn. Foto: EPA
Tempelj v Kambodži imenujejo Preah Vihear, na Tajskem pa Khao Phra Viharn. Foto: EPA
Tajska
Zaradi nasilja na meji je svoje domove zapustilo že več kot 15.000 Tajcev. Foto: EPA
Zaostrovanje med Tajsko in Kambodžo

Krivdo za spopade državi valita druga na drugo in sosedo obtožujeta, da je prekoračila svojo mejo. V nasilju sta na tajski strani umrla vojak in civilist, na kamboški dva vojaka in civilist, zaradi nasilja pa je svoje domove zapustilo že več kot 15.000 Tajcev v provinci Si Sa Ket, ki leži približno 450 kilometrov severovzhodno od Bangkoka. Na območju so do srede zaprli tudi šole.

Sprti strani s prstom kažeta druga na drugo
Kamboški premier Hun Sen se je zaradi dogajanja obrnil na Varnostni svet Združenih narodov in zaprosil za nujno sejo, kjer bi od Tajske zahtevali ustavitev nasilja, Združene narode pa je pozval tudi, naj območje okoli templja razglasijo za nevtralno območje. "Združeni narodi morajo poslati svoje sile na območje, ki ga bodo razglasili za nevtralno območje, in zagotoviti, da se bodo spopadi končali," je povedal predsednik Hun.

Tudi Tajska je Varnostnemu svetu poslala pismo, kjer je kamboške sile obtožila "ponavljajočih se in nasilnih napadov na tajsko ozemlje". Tajsko zunanje ministrstvo je ob tem izdalo sporočilo za javnost, kjer je zapisalo, da so bili njihovi vojaki prisiljeni odgovoriti v samoobrambi. "Ogenj je bil usmerjen le na vojaške cilje, od koder so napadale kamboške sile," so zapisali.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun je že izrazil globoko zaskrbljenost nad dogajanjem in obe strani pozval, naj bosta zadržani in naj spor rešita z dialogom. "Generalni sekretar obe strani poziva, naj končata nasilje," je zapisal v sporočilu za javnost.

Tempelj naj bi bil tajski, kaj pa njegova okolica?
Tempelj, ki ga v Kambodži imenujejo Preah Vihear, na Tajskem pa Khao Phra Viharn, je Meddržavno sodišče v Haagu leta 1962 dodelilo Kambodži, a pri tem ni razsodilo, kateri državi pripada ozemlje okoli templja, zaradi česar med njima vedno znova prihaja do napetosti.

Razmere so se še poslabšale po letu 2008, ko je tempelj Kambodži ob uvrstitvi na seznam svetovne kulturne dediščine dodelil tudi Unesco. Na območju, kjer meja med državama še ni določena, imata od takrat tako Tajska kot Kambodža nameščenih več tisoč vojakov.

Zaostrovanje med Tajsko in Kambodžo