Na talibanskem predstavništvu v Dohi ni več sporne table Islamski emirat Afganistan, prav tako pa ni več vidna talibanska zastava, ki pa je še vedno razobešena na dvorišču skrbno zastraženega predstavništva v Dohi. Foto: EPA
Na talibanskem predstavništvu v Dohi ni več sporne table Islamski emirat Afganistan, prav tako pa ni več vidna talibanska zastava, ki pa je še vedno razobešena na dvorišču skrbno zastraženega predstavništva v Dohi. Foto: EPA
Namestnik katarskega zunanjega ministra Ali bin Fahad Al-Hajri in Jan Mohamad Madani, talibanski predstavnik v Katarju
Afganistan je nezadovoljen tudi z udeležbo katarskih vladnih predstavnikov na uradnem odprtju talibanskega predstavništva, ki naj bi uradno sicer služil le za mirovne pogovore z ZDA. Foto: EPA

Zunanji minister ZDA John Kerry je afganistanskemu predsedniku Hamidu Karzaju v telefonskem pogovoru zagotovil, da je katarska vlada z urada afganistanskih talibanov v Dohi odstranila napis Islamski emirat Afganistana in da je urad namenjen samo za mirovne pogovore, so sporočili iz Karzajevega kabineta.

Afganistanski vladni predstavniki so "kozmetične popravke" na talibanskem predstavništvu v Dohi označili za nezadostne. "Takšne talibanske ustanove ne želimo," je bil zadržan Ismail Kasemjar, član afganistanskega vrhovnega mirovnega sveta, ki je zadolžen za pogajanja z nasprotno stranjo. V Kabulu ponavljajo, da je vsaka odprta talibanska pisarna v nasprotju z dogovorom, s katerim so samo potrdili, da bo Katar gostil mirovna pogajanja. "Če naše zahteve ne bodo sprejete, se ne bomo udeležili pogovorov v Katarju," je odločen Kasemjar.

Zaostrovanje med Kabulom in Washingtonom
Zaradi imena urada je Karzaj v sredo začasno prekinil pogovore z ZDA o sporazumu, ki bi omogočil, da ameriški vojaki v državi ostanejo tudi po letu 2014, ko bodo iz države odšle sile Isaf pod poveljstvom Nata.

Islamski emirat Afganistana se je namreč Afganistan imenoval med vladavino talibanov med letoma 1996 in 2001. Iz Karzajevega urada so v sredo sporočili, da Karzaj s tem imenom ni zadovoljen in da mu Afganistan nasprotuje, ker tovrsten emirat ne obstaja. Zato je v sredo prekinil pogovore z ZDA.

Dogodek so številni analitiki opisali kot mednarodni propagandni udar talibanov, pri AFP-ju so navedli oceno Afganistanske mreže analitikov, da so bili "zaradi odprtja urada talibani videti močni, Američani obupani, Karzaj pa jezen".

Američani upajo na čim hitrejše pogovore
Talibani so v torek sporočili, da so v Dohi odprli politični urad za mirovne pogovore o Afganistanu. ZDA so pozdravile odprtje urada in izrazile upanje, da se bodo na pogovorih kmalu sešli s predstavniki talibanov. Pred koncem misije Isaf so ZDA odločene nadaljevati mirovne pogovore s talibani, potem ko so bili pred letom dni stiki med stranema prekinjeni.

Karzaj nasprotuje dvostranskim pogovorom ZDA in talibanov. Predstavnica State Departmenta za stike z javnostmi Jen Psaki je sicer zagotovila, da se o nadaljnjih korakih glede mirovnih pogajanj s talibani posvetujejo z afganistanskim vodstvom in visokim mirovnim svetom, vladnim telesom, ki je pristojno za vodenje mirovnih prizadevanj s talibani.

Bodo ameriški vojaki ostali v Afganistanu?
Glede prekinitve pogovorov Kabula z ZDA o sporazumu, ki bi omogočil, da ameriški vojaki v državi ostanejo tudi po letu 2014, je sicer ameriški predsednik Barack Obama dejal, da so pričakovali trenja na afganistanskih spravnih pogovorih, da pa upa, da se bo kljub izzivom proces nadaljeval.