Trije evropski voditelji Francois Hollande, Angela Merkel in Matteo Renzi so skušali s sproščenim nastopom umiriti negotovost in napetosti, ki so se pojavile po brexitu. Foto: EPA
Trije evropski voditelji Francois Hollande, Angela Merkel in Matteo Renzi so skušali s sproščenim nastopom umiriti negotovost in napetosti, ki so se pojavile po brexitu. Foto: EPA
John Kerry in Federica Mogherini
Brexit ne bo vplival na trdno zavezništvo med ZDA in Evropsko unijo, sta v Bruslju zatrdila John Kerry in Federica Mogherini. Foto: EPA
Brexit prinesel več vprašanj kot odgovorov
Merklova, Renzi in Hollande v Berlinu o brexitu

Trije evropski voditelji torej od Londona pričakujejo, da čim prej aktivira 50. člen Lizbonske pogodbe oziroma pogodbe o delovanju EU-ja, tako da bi začel teči dveletni rok, v katerem bi se VB in EU dogovorila o pogojih izstopa. Predtem je v ponedeljek britanski premier David Cameron dejal, da bo Velika Britanija sama odločila, kdaj bo odšla.


Hollande: Ne smemo izgubljati časa

"Ne smemo izgubljati časa ne z britanskim odhodom ne z novimi spodbudami za še močnejšo Evropsko unijo,"
je v Berlinu, kjer so se trije voditelji in predsednik Evropskega sveta Donald Tusk sešli pred torkovim vrhom Evropske unije v Bruslju, dejal Hollande. "Negotovost vodi finančne trge do neracionalnega delovanja," je še dodal.

Merklova razume, da London potrebuje čas za analizo razmer
Merklova pa je poudarila, da si bodo Nemčija, Francija in Italija prizadevale za "novo spodbudo" za EU. "Kolegom v EU-ju bomo predlagali, da bi v prihodnjih mesecih dali novo spodbudo za sodelovanje na področju obrambe, gospodarske rasti ali zaposlovanja ter konkurenčnosti," je povedala. Nemška kanclerka je glede brexita dodala, da si EU ne more privoščiti zastoja, a povedala, da razume dejstvo, da potrebuje London določen čas za analizo razmer.

Renzi: Čas za novo poglavje v evropski zgodovini
"Po eni strani smo žalostni, po drugi pa je čas, da napišemo novo poglavje v evropski zgodovini na podlagi tistega, kar nas združuje,"
meni Renzi.

Že predtem se je ameriški zunanji minister John Kerry pred obiskom Londona ustavil v Bruslju, kjer se je srečal z visoko zunanjepolitično predstavnico EU-ja Federico Mogherini in predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem. Pogovor je seveda potekal predvsem o brexitu.

Kerry: Pomembno je, da nihče ne izgubi glave
Želimo si, da bi ta prehod potekal odgovorno, gladko in strateško ter da vsi ohranijo razum, je dejal Kerry. "Mislim, da je absolutno pomembno, da v tem prehodnem obdobju ostanemo osredotočeni, da nihče ne izgubi glave ..." je še poudaril. Kerry je priznal, da izid referenduma ni takšen, kot sta si ga s predsednikom ZDA Barackom Obamo želela. "Ampak to je demokracija in spoštujemo pravico volivcev in postopek." Zdaj je naloga političnih voditeljev, da voljo naroda uveljavijo.

Mogherini: Evropska unija ostaja močna
Po besedah Kerryja ZDA in EU povezujejo enaki interesi in vrednote. To se ni spremenilo niti po četrtkovem referendumu. Pomembno je, da se še naprej osredotočajo nanje. "Evropska unija ostaja še naprej močna in je lahko še močnejša v prihodnje," pa je zatrdila Mogherinijeva.

Brexit prinesel več vprašanj kot odgovorov
Merklova, Renzi in Hollande v Berlinu o brexitu