Trump je po nasprotovanju v lastnih vrstah moral popustiti. Zdaj se bo osredotočil na spremembe davčne zakonodaje, je napovedal. Foto: Reuters
Trump je po nasprotovanju v lastnih vrstah moral popustiti. Zdaj se bo osredotočil na spremembe davčne zakonodaje, je napovedal. Foto: Reuters
Paul Ryan
Avtor republikanske zdravstvene reforme Paul Ryan je na Trumpovo prošnjo umaknil predlog zdravstvene reforme. Pravi, da to še ni konec. Foto: Reuters

Trump se je za to potezo odločil, potem ko je postalo očitno, da ne bo zbral zadostne podpore za svojo različico zdravstvene reforme, ki bi nadomestila t. i. Obamacare.
"Zmanjkalo bi med 10 in 15 glasov. Bili smo zelo blizu, a demokrati nam niso hoteli dati niti enega glasu,"
je povedal Trump. Prepričan je, da si bodo kmalu tudi oni zaželeli boljšega zdravstvenega zakona. Poudaril je, da so republikanci odprti za sodelovanje, in ponovil, da je bil njegov predlog zdravstvenega zakona zelo dober, a da bo naslednji še boljši.
Da bi predlog lahko padel, je nakazal že predstavnik Bele hiše za stike z javnostmi Sean Spicer. Donald Trump je "naredil vse, kar je lahko", da bi bil predlog sprejet, je izjavil. Republikanci so Obamacaru resda nasprotovali, a so se vseeno ustrašili, da bodo na prihajajočih volitvah ostali brez večine v kongresu.

Število republikancev, ki bi bili proti, preseglo 30
Predlog je bil poleg tega deležen številnih kritk celo iz vrst republikancev. Po Trumpovem načrtu bi namreč kar 24 milijonov Američanov ostalo brez zdravstvenega zavarovanja v prihodnjih 10 letih, to dejstvo pa je bilo na javnih predstavitvah sprejeto z žolčnim nasprotovanjem z vseh strani političnega spektra.
Predlagatelji bi morali za potrditev predloga reforme zbrati 215 glasov podpore med 430 člani predstavniškega doma (193 demokratov in 237 republikancev). A število republikancev, ki je napovedalo nasprotovanje, je preseglo 30, s čimer je bil poraz neizogiben. Demokratska manjšina je predlogu nasprotovala v celoti.

Po poročanju Washington Posta se bo Trump letos še vrnil k zdravstveni reformi, a natančnejše časovnice ni podal, padec predloga pa da predstavlja več porazov za novega predsednika.
Republikanci so že napovedali vztrajanje pri odpravi Obamacara, ki za zdaj ostaja v veljavi. Nekateri iz vrst konservativcev so dejali, da imajo dovolj zakonodajnih poskusov, ki bi nadomestili Obamacare. Trump je na vprašanje o njegovih predvolilnih obljubah, da bo ukinil Obamacare, povedal, da ni obljubil, da bo to storil že v tako kratkem času.

Trumpova administracija je prižgala zeleno luč družbi TransCanada za izgradnjo 1.900 km dolgega naftovoda Keystone XL in dobavo kanadske nafte rafinerijam na jugu ZDA. Trump je tako odpravil Obamovo odločitev, ki je leta 2015 ustavil gradnjo naftovoda, uradno zaradi pogajanj o pariškem podnebnem sporazumu. Trump je januarja kot enega prvih uradnih dejanj na mestu predsednika ZDA izdal pogojno soglasje za izgradnjo naftovoda, saj bo to po njegovem mnenju koristilo nacionalnim interesom z zagotovitvijo novih delovnih mest in energije po dostopnih cenah.


Osebno iskal podporo pri republikancih
Glasovanje o predlogu zdravstvene reforme bi sicer moralo biti že v četrtek zvečer, a so ga zadnji trenutek preložili zaradi dodatnih usklajevanj - Trump naj bi skušal osebno prepričati še nekaj konservativnih kongresnikov.

"Američanom smo obljubljali, da bomo popravili in zamenjali ta pokvarjeni zakon, ki se sesuva in ki škoduje družinam. Jutri nadaljujemo," je v četrtek dejal predsednik predstavniškega doma Paul Ryan, ki je tudi pripravil omenjeno reformo.

Manj denarja za revne in starejše
Republikanska zdravstvena reforma je predvidevala manj proračunskega denarja za starejše in revne. Ankete so pokazale, da je ni podpirala več kot polovica odraslih Američanov.

Če bi bila republikanska zdravstvena reforma sprejeta, bi zavarovalnice lahko starejšim zaračunavale do petkrat višje premije kot mladim in zdravim. Reforma bi prav tako odvzela denar za zavarovanje 11 milijonom revnih, zvezne države ne bi mogle več računati na zvezno proračunsko pomoč, bogatejši bi plačevali manj davkov, prav tako zdravstvena industrija, države bi lahko od revnih najprej zahtevale zaposlitev, preden se lahko zdravijo in tako naprej.