Republikanska soočenja postajajo vse ostrejša. Tokrat naj bi se Jeb Bush še najbolje odrezal v boju z Donaldom Trumpom, ki se večkrat obnaša tudi žaljivo do svojih nasprotnikov. Foto: Reuters
Republikanska soočenja postajajo vse ostrejša. Tokrat naj bi se Jeb Bush še najbolje odrezal v boju z Donaldom Trumpom, ki se večkrat obnaša tudi žaljivo do svojih nasprotnikov. Foto: Reuters
false
Trump se je spopadel tako z Bushem kot s Cruzom, ki mu sledi po anketah. Foto: Reuters
Najostrejši pogovor republikancev do zdaj

Newyorški poslovnež v dvorani ni imel veliko zaveznikov in je večkrat doživel glasne izraze neodobravanja. Največ aplavzov sta bila deležna Bush, ki je bil guverner Floride med letoma 1999 in 2007, ter floridski senator Marco Rubio.

Trump je največ nasprotovanja občinstva doživel, ko je kritiziral nekdanjega predsednika ZDA Georgea Busha mlajšega in ga obtožil laganja Američanom pred vojno v Iraku. Kot je dejal, so v administraciji takrat vedeli, da Irak nima orožja za množično uničevanje, ki je bil glavni deklarirani razlog za napad na to državo.

Trump je predhodnika Baracka Obame obtožil, da je z napadom na Irak leta 2003 povzročil zdajšnje težave na Bližnjem vzhodu, na trditve, da je Bush zavaroval Ameriko, pa je odgovarjal, da je 11. septembra 2001 ni zavaroval.

Bush branil Busha
Jeb Bush je svojega brata vzel v bran. "Ko je Trump delal resničnostno oddajo na televiziji, je moj brat gradil varnostni sistem, ki je varoval Ameriko," je dejal Bush. Trump pa je odvrnil: "Svetovni trgovinski center je padel v času vladavine tvojega brata." Jeb Bush je kritiziral tudi Trumpovo stališče o potrebi po sodelovanju z Rusijo v boju proti Islamski državi in potem naprej.

Ko je Bush za svojo mamo Barbaro Bush dejal, da je najmočnejša ženska, ki jo pozna, je Trump dejal, da bi bilo bolje, če za predsednico kandidira ona. Kot je dejal Bush, je sit napadov na njegovo družino.

Spopadi so potekali tudi na drugih oseh. Trump je tako svojega najbližjega zasledovalca v anketah teksaškega senatorja Teda Cruza označil za lažnivca in zoprnega človeka. Cruz mu je priporočil, naj utihne, ko govorijo odrasli.

Cruz se je spopadel tudi z Rubiem. Oba sta sicer potomca priseljencev s Kube, njun spopad pa se je vrtel okoli tega, kdo je ostrejši do priseljencev brez ustreznih dokumentov.

Nekdanji nevrokirurg Ben Carson, ki je nekaj časa užival precej več podpore, v kampanji pa še vedno vztraja, je poudarjal pomen presoje kot najpomembnejše lastnosti predsednika.

Tudi drugouvrščeni iz New Hampshira, guverner Ohia John Kasich, ni imel veliko podpornikov v dvorani. Vseeno se je uspešno zoperstavil vsem poskusom, da ga kot najzmernejšega in umirjenega povežejo z demokrati. Ob grmenju Trumpa in Busha se je smejal in vsem kandidatom priporočil, naj končajo napade, ker bodo tako omogočili izvolitev demokratke Hillary Clinton za predsednico. Podporo nekaterih demokratskih volivcev, ki jo dobiva, pa je označil kot recept za zmago na splošnih volitvah.

Republikance združilo nasprotovanje predlaganju novega sodnika
Nekaj ur pred soočenjem je ZDA presenetila novica o smrti konservativnega vrhovnega sodnika Antonina Scalie, čigar zamenjavo bo še pred koncem svojega mandata predlagal Barack Obama. Skoraj vsi kandidati, ki so se soočili v Južni Karolini, so se strinjali, da Obama ne sme imenovati naslednika. Izjema je bil Bush, ki je dejal, da ima predsednik ZDA pravico imenovati vrhovnega sodnika tudi v zadnjem letu svojega mandata, ob tem pa je dodal, da Obamov kandidat ne bo imel nobene možnosti za potrditev v senatu.

Naslednje republikanske strankarske volitve bodo v Južni Karolini 20. februarja. Za Republikansko stranko bo to morda zadnja priložnost, da ustavi zmagoslavni pohod Trumpa, ki ga napadajo tudi znotraj stranke, za katere nominacijo za predsedniškega kandidata se poteguje.

Najostrejši pogovor republikancev do zdaj