Paul Manafort (na sliki v ozadju) je Trumpovo kampanjo vodil le pičla dva meseca. Foto: Reuters
Paul Manafort (na sliki v ozadju) je Trumpovo kampanjo vodil le pičla dva meseca. Foto: Reuters
Manafort naj bi Trumpa malce brzdal v njegovih izjavah, a ni delovalo. Foto: Reuters
Donald Trump v teh dneh dvori volivcem na jugu. Na sliki s svojim podpredsedniškim kandidatom Mikom Penceem na zborovanju v Louisiani. Foto: Reuters
Newyorški nepremičninski magnat bo skušal volivce novembra, ironično, prepričati tudi z argumentom, da je glas za Hillary glas za velike korporacije. Foto: EPA

Najprej je izgubil milost znotraj lastne stranke, potem ko je žalil očeta padlega vojaka, mediji so začeli postavljati neprijetna vprašanja o Melanii Trump, izpostavljali so njegove ruske povezave, v anketah je strmo padel, zdaj pa je še odstopil njegov vodja kampanje.

"Danes zjutraj je Paul Manafort ponudil svoj odstop z mesta vodje kampanje, kar sem sprejel," je povedal Trump v izjavi za javnost. "Zelo cenim njegovo odlično delo in to, da nam je pomagal priti do točke, na kateri smo danes, še posebej takrat, ko nas je vodil v procesu zbiranja delegatov in konvencije."

Paul Manafort je svoj odstop podal le dva meseca po tem, ko je položaj prevzel od odpuščenega Coreyja Lewandowskega. Za Lewandowskega naj bi bilo usodno, da je Trumpu dovolil, da je "tak, kakršen je", strankarsko vodstvo pa je menilo, da s tem ne bo premagal Hillary Clinton.

Manafortovo mesto naj bi prevzel Steve Bannon, ki ga je Trump pripeljal z desničarskega novičarskega portala Breitbart News.

Manafort, 67-letni veteranski politični strateg, se je znašel na udaru zaradi povezav z nekdanjim proruskim ukrajinskim predsednikom Viktorjem Janukovičem. V ZDA se zdi, da lahko odpustijo marsikateri Trumpov greh, povezav z Rusijo in naklonjenosti do Vladimirja Putina pa ne.

Za Manafortov ugled je bil najbolj usoden članek New York Timesa, ki je poročal, da je ukrajinska vlada odkrila računovodske knjige, iz katerih je razvidno, da je Manafort za svoje neprijavljeno lobistično delo za Janukoviča prejel več kot 12 milijonov dolarjev plačila. Američan zavrača vse navedbe in zanika, da bi storil kar koli spornega.

Manafort je leta 1996 vodil predsedniško kampanjo republikanca Boba Dola, ki je takrat izgubil proti Billu Clintonu. Slednjemu je do zmage najbolj pomagal strateg Dick Morris, danes največji kritik zakoncev Clinton, ki napoveduje zmago Trumpa.

Trump prevetril ekipo
Uradno še ni jasno, zakaj je Manafort zapustil ekipo, ki jo je Trump ta teden v luči vse nižje javnomnenjske podpore močno prevetril. Za vodjo kampanje je tako postavil prej omenjenega Bannona, ki je dobil naziv glavni izvršni direktor kampanje, obenem je za šefico kampanje postavil Kellyanne Conway, Manaforta in njegovega namestnika Ricka Gatesa pa pustil na položaju šefa in namestnika.

Na vrhu kampanje so se tako nekaj dni gnetli kar štirije ljudje, zdaj pa sta Manafort in Gates, ki sta v ZDA za dober denar družno lobirala za Janukoviča, ki ga je leta 2014 odnesla prozahodna revolucija, odstopila. Manafort in Gates sta v ameriških medijih Janukoviča hvalila, črnila pa njegovo politično tekmico, nekdanjo ukrajinsko premierko Julijo Timošenko, za katero je Zahod na čelu z ZDA zahteval izpustitev iz zapora, potem ko je bila leta 2011 obsojena zaradi poneverbe in zlorabe položaja.

Nobeden od njiju ameriški vladi ni prijavil, da dela kot agent tuje vlade, kar je po zakonu obvezno. S tem se doslej ni nihče ukvarjal, vendar pa predsedniška tekma v ZDA tradicionalno usmeri žaromete ne le na kandidata, ampak tudi na ljudi okrog njega. Pri tem je seveda nerodno, da je Trump doslej večkrat hvalil Putina, pozival ruske hekerje, naj vdrejo v elektronsko pošto Clintonove, ter zatrjeval, da Rusija ni prevzela polotoka Krim.

Omilil retoriko?
Trumpu so po konvenciji v Clevelandu močno škodile celo zanj izjemno kontroverzne izjave, od tiste, ko se je spravil na muslimanskega očeta padlega ameriškega vojaka, do tega, da je namigoval, da bi podporniki drugega amandmaja (to je pravice do orožja) lahko vzeli stvari v svoje roke in preprečili zmago Hillary Clinton.

Očitno je po mesecu dni padajoče podpore vendarle tudi sam ugotovil, da mu nenadoma ne kaže več najboljše, in najprej naredil kadrovsko rošado, v četrtek pa tudi prvič po letu dni kampanje - in po doslej dostopnih podatkih prvič v življenju - dejal, da obžaluje "nekatere izjave, ki so pri določenih ljudeh povzročile bolečino".

"Včasih v zanosu in takrat, ko govoriš o toliko različnih temah, ne izbereš pravih besed ali pa rečeš napačno stvar. To sem tudi sam storil. In, verjemite ali ne, to obžalujem. Še posebej takrat, ko je to povzročilo osebno bolečino. Za nas je preveč v igri, da bi nas še te zadeve preokupirale," je dejal Trump podpornikom v Severni Karolini.

Analitiki so to prebrali kot znamenje, da je morda vsaj Conwayevi uspelo Trumpa prepričati, da na glavnih volitvah ne bodo delovali isti triki kot v času boja za republikansko nominacijo. Žalitve žensk, manjšin, muslimanov in priseljencev pri večini Američanov niso naletele na takšno naklonjenost kot pri republikanskih volivcih, kar dokazujejo ankete, ki zdaj napovedujejo relativno prepričljivo zmago Clintonove.