Kursk je bil velik ponos ruske mornarice, zato je spomin na tragično nesrečo še vedno boleč. Foto: EPA
Kursk je bil velik ponos ruske mornarice, zato je spomin na tragično nesrečo še vedno boleč. Foto: EPA

Ruska jedrska podmornica Kursk, ki je bila ponos ruske mornarice, je potonila 12. avgusta 2000 med vojaškimi vajami v Barentsovem morju. Nesrečo 150 metrov dolge podmornice je povzročila eksplozija enega od torpedov na podmornici. Vzrok naj bi bilo odtekanje vodikovega peroksida iz pogonskega motorja torpeda, kar je povzročilo eksplozijo prvega torpeda, po dveh minutah pa je razneslo še preostale torpede. Pri tem je razneslo sprednji del podmornice, ki je nato potonila.

Kursk je veljal za eno najboljših ruskih podmornic, zato je njegova potonitev pomenila hud udarec za Rusijo kot pomorsko velesilo. Podmornico z vsemi trupli so na kopno potegnili leta 2001, ruska vladna preiskovalna komisija pa je poročilo o nesreči napisala 1. julija 2002 in mu za 25 let nalepila oznako tajno. Javnosti je ob koncu preiskave predstavila le končni del poročila, v katerem so zapisali, da za nesrečo ni bil kriv nihče.

Svojci umrlih razočarani nad odzivom oblasti
Sodni proces proti ruskim poveljnikom so opustili še pred prvo obletnico nesreče, družine umrlih članov posadke pa so prejele po 720.000 rubljev, kar je nekaj manj kot 29.000 evrov odškodnine. Kot je takrat zapisal časopis Nova Gazeta, ki je pogosto zelo kritičen do politike Kremlja, si je ruska politika kupila tišino sorodnikov žrtev.

Svojci vseh 118 članov posadke, ki so umrli na globini okoli sto metrov, so še vedno prepričani, da so ruske oblasti prehitro opustile reševanje podmorničarjev, saj naj bi del posadke živel še dva dni po nesreči in umrl zaradi zadušitve in podhladitve. Kritični so bili tudi do takratnega predsednika Vladimirja Putina, ki ni pravočasno zaprosil za mednarodno pomoč pri reševanju, v času nesreče pa je bil na počitnicah in dolgo ni spregovoril javnosti.

Slovesnosti po vsej državi
Po vsej Rusiji danes potekajo številne slovesnosti, na katerih so se spomnili žrtev te tragične nesreče. Glavna slovesnost je bila v podmorniški bazi v Vidajajevu na severu države, kjer je bila tudi baza Kurska, manjše slovesnosti so organizirali tudi v drugih krajih v državi. Vse ruske vojaške ladje imajo zastave danes izobešene na polovici droga.