Mugabe je iz simbola osvobodilnega boja iz kolonializma postal simbol propada nekoč uspešne in vzorne afriške države. Foto: EPA
Mugabe je iz simbola osvobodilnega boja iz kolonializma postal simbol propada nekoč uspešne in vzorne afriške države. Foto: EPA
Morgan Tsvangirai
Morgan Tsvangirai je v skladu z dogovorom o delitvi oblasti prevzel položaj predsednika vlade. Foto: EPA
Zimbabve
Gospodarstvo Zimbabveja se je med letoma 2000 in 2010 skrčilo za kar 40 odstotkov. Foto: EPA

Nova ustava krepi moč parlamenta in zmanjšuje pooblastila predsednika ter odpravlja njegovo imuniteto. Prvič je predsedniški položaj omejen na dva petletna mandata. Besedilo podpirata Mugabe in njegov nasprotnik, premier Morgan Tsvangirai, ki je v zadnjih dneh po vsej državi vodil intenzivno kampanjo v podporo ustavi. Kampanja Mugabeja, ki je na oblasti že 33 let, je bila precej skromnejša.

Če bo ustava potrjena, bodo s tem odprta vrata za izvedbo parlamentarnih in predsedniških volitev pozneje v tem letu. Kljub pričakovani potrditvi nove ustave prebivalci nekoč uspešne, zdaj pa obubožane južnoafriške države, ne pričakujejo večjih sprememb.

Vsaj do volitev na predsedniškem položaju ostaja Mugabe, ki pa zaradi svoje moči in vpliva lahko računa tudi na nov mandat, saj omejitev mandatov začne veljati šele z novo ustavo.

Razmetavanje za Mugabejev praznik
"V državi hočemo mir. Mir, mir, mir. Začne se z Robertom Mugabejem in se nadaljuje pri vas in vseh drugih," je dejal najstarejši afriški voditelj, ko je v spremstvu svoje žene in hčere oddal glas na volišču v središču Harareja. Mugabe je pred kratkim razkošno praznoval svoj 89. rojstni dan. Spekli so mu 89 kilogramov težko torto, centralna banka pa je za pojedino ob slavju prispevala 89 glav živine.

"To je nova politična dimenzija in upam, da tlakuje pot nove politične kulture. Od kulture nekaznovanja do konstitucionalizma," je na volišču v Chitungwizi, okoli 30 kilometrov južno od prestolnice, dejal Tsvangirai, ki je referendum o novi ustavi postavil za pogoj dogovora o delitvi oblasti leta 2010 in zagrozil, da brez njega ne bo novih volitev.

Tri leta priprav osnutka nove ustave so Zimbabve stala 50 milijonov dolarjev. Na referendumu se sicer pričakuje nizka udeležba, izidi pa naj bi bili znani v prihodnjih petih dneh. Na volišča je bilo pozvanih 5,5 milijona registriranih volivcev.

Z nekaterih volišč so poročali o nasilju, ki je tudi sicer zaznamovalo predvolilno kampanjo, čeprav manj kot pred preteklimi volitvami. Policija je tako večkrat nasilno posredovala na sicer mirnih zborih in protestih strank in različnih združenj. Več vodij nevladnih organizacij je bilo aretiranih, njihova oprema pa zasežena.

Kritike in pohvale nove ustave
"Sobota predstavlja priložnost, da država pokaže, da je pripravljena presekati s preteklostjo," je referendum o ustavi ocenil direktor nevladne organizacije Amnesty International za južno Afriko Noel Kutuwa.

Po mnenju nekaterih nevladnih organizacij je predlagana ustava pomanjkljiva, saj komaj kaj omenja pravice civilne družbe. Problematično je tudi dejstvo, da bi lahko v skladu z njo predsednik zlahka razpustil parlament, še opozarjajo.

Vseeno predlog nove ustave prinaša nekaj pozitivnih premikov. Okrepljena bo namreč vloga žensk, ki jim bo v primeru potrditve ustave po novem pripadlo najmanj od 60 od 150 sedežev v parlamentu.