Avlaki je organiziral več poskusov bombnih napadov na letala, ki so bila namenjena v ZDA. Foto: MMC RTVSLO
Avlaki je organiziral več poskusov bombnih napadov na letala, ki so bila namenjena v ZDA. Foto: MMC RTVSLO
Jemen
Avlaki si je skupaj s preostalimi pripadniki Al Kaide našel zatočišče v odročnih predelih Jemna. Foto: EPA
Jemen
Jemen je najrevnejša arabska država in ena izmed najmanj stabilnih, zaradi česar je v zadnjih letih postala pribežališče pripadnikov Al Kaide. Foto: EPA

"Terorist Anvar al Avlaki je bil ubit skupaj s svojimi kolegi," je v SMS-sporočilih za novinarje zapisalo jemensko ministrstvo za obrambo in pojasnilo, da je bil ubit v zračnem napadu. Več podrobnosti ni navedlo.

V zadnjem času je bil Avlaki v Jemnu, ki je postal zatočišče islamskih skrajnežev, tarča napadov ameriških brezpilotnih letal, a naj bi vsaj dvakrat ubežal smrti, nazadnje maja letos.

Avlaki naj bi bil v zadnjih letih odgovoren za več bombnih preplahov na letalih, ki so bila namenjena v ZDA. Stal naj bi tudi za strelskim pohodom v ameriškem vojaškem oporišču Fort Hood in neuspelim poskusom bombnega napada na Times Squaru v New Yorku.

Bil je vodja Al Kaide na arabskem polotoku, regionalne veje mednarodne teroristične mreže in naj bi bil na seznamu za odstrel ameriške obveščevalne agencija Cia. Njegovo likvidacijo naj bi osebno podpisal predsednik Barack Obama.

Po mnenju Theodora Karasika, varnostnega analitika pri dubajski analitski hiši INEGMA je z ubojem Anvlakija več pridobil jemenski predsednik Abdulah Saleh, kot pa izgubila Al Kaida na arabskem polotoku. Sam je prepričan, da so v skupini skrajnežev tudi drugi, ki so ga sposobni nadomestiti.

Pridigal ugrabiteljema letal
V ameriški zvezni državi Nova Mehika rojeni Avlaki je v ZDA živel do svojega sedmega leta in se nato vrnil v domovino svojih staršev, kjer je v svojih najstniških letih podrobneje spoznalk islam. Ob vrnitvi v ZDA se je lotil študija gradbeništva.

A dela ni našel v svojem poklicu, ampak se je odločil življenje posvetiti veri in postal je imam. Njegove pridige v mošeji v San Diegu sta med drugim poslušala tudi dva izmed poznejših ugrabiteljev potniških letal, s katerimi je Al Kaida 11. septembra 2001 napadla ZDA. Z njima naj bi se tudi osebno srečal.

Čeprav je takoj po terorističnih napadih na ZDA pridigal o pomembnosti razumevanja med muslimani in Američani, je pozneje po ameriškem napadu na Afganistan začel spreminjati svoja stališča do zahodnega sveta in jih vse bolj zaostrovati.

ZDA je zapustil leta 2002 in se preselil v Veliko Britanijo, od koder se je dve leti pozneje znova odpravil v Jemen in bil leta 2006 tam zaprt zaradi suma vpletenosti v poskus ugrabitve tamkajšnjega ameriškega vojaškega atašeja.

Iz zapora so ga zaradi pomanjkanja dokazov izpustili leto dni in pol pozneje, takrat pa je tudi začel odkrito podpirati nasilje. Leta 2009 je v novoustanovljeni veji Al Kaide na arabskem polotoku prevzel pomembno vlogo. Kot spreten govorec in poznavalec dela z medmrežjem je bil najprej zadolžen za medije, nato pa naj bi postal operativec, ki je skrbel za načrtovanje napadov.

Poleg poskusov bombnega napada na ameriško potniško letalo za božič leta 2009 in bombni preplah na tovornih letalih iz Jemna naj bi posredno sodeloval tudi pri strelskem pohodu v ameriškem vojaškem oporišču Fort Hood v Teksasu, ko je ameriški major Nidal Hasan ubil 13 ameriških vojakov.

Spodaj si lahko ogledate eno izmed predavanj Anvarja Avlakija s slovenskimi podnapisi.