Hessel je bil tudi eden od avtorjev Splošne deklaracije o človekovih pravicah. Foto: EPA
Hessel je bil tudi eden od avtorjev Splošne deklaracije o človekovih pravicah. Foto: EPA

Hessel se je rodil leta 1917 v Berlinu kot sin nemškega judovskega pisatelja. Ko je bil star sedem let, se je njegova družina izselila v Francijo, v Pariz, kjer je preživel večino življenja.

Več o starosti francoske diplomacije, ki je leta 2011 obiskal Slovenijo, preberite tukaj.

Med nacistično okupacijo Francije se je pridružil francoskemu odporniškemu gibanju, preživel je koncentracijsko taborišče, po drugi svetovni vojni pa je postal diplomat in je bil eden od soavtorjev Splošne deklaracije Združenih narodov o človekovih pravicah.

Dvignite se! navdihnila gibanje Okupirajmo
Pri 93 letih je napisal zelo odmevno knjigo Dvignite se!, v kateri je ljudi pozval k nenasilnemu uporu proti krivicam v družbi in proti svetovnim problemom. Kot ključne izzive je izpostavil uničevanje okolja, naraščanje razlik med revnimi in bogatimi, rasizem ter umiranje države blaginje.

Delo so prevedli v več kot deset jezikov, tudi v v slovenščino, postalo pa je ključni dokument, iz katerega so se navdihovali privrženci uporniških gibanj Okupirajmo.

Hessel obiskal tudi Slovenijo
Stéphane Hessel, ki je zadnja leta svojega življenja preživel na poti kot predavatelj in govornik, je septembra 2011 obiskal tudi Slovenijo. Decembra lani se je v Parizu srečal z Borisom Pahorjem.

Pogovor s Stéphanom Hesslom - del 1 od 4 from Forum 21 on Vimeo.