Wiesenthal se je po vojni odločil, da bo življenje posvetil lovu na naciste. Foto: EPA
Wiesenthal se je po vojni odločil, da bo življenje posvetil lovu na naciste. Foto: EPA

Ko se bodo ljudje ozrli v zgodovino, hočem da vedo, da nacisti niso ostali nekaznovani za poboj več milijonov ljudi.

Simon Wiesenthal
Annan in Wiesenthal
Generalni sekretar se je z borcem za pravice judov srečal maja 1997. Foto: EPA

Po trditvah vodje in ustanovitelja Centra Simona Wiesenthala v Los Angelesu, rabina Marvina Hiera, je umrl v spanju. "Ljudje se ga bodo spominjali po tem, da je ohranjal zavest o holokavstu," je dejal Hier.

Wiesenthal je pomagal spraviti pred sodišča več kot 1.100 nacističnih zločincev, med njimi tudi Adolfa Eichmanna in Franza Stangla, visoka predstavnika nacističnega režima.

Zaman iskal Müllerja in Mengeleja
Najbolj je obžaloval, da mu ni uspelo ujeti vodje gestapa Heinricha Müllerja in zloglasnega zdravnika v koncentracijskem taborišču Auschwitz Josefa Mengeleja. Truplo slednjega so odkrili leta 1985, sedem let pozneje pa so s testi DNK-ja potrdili njegovo identiteto.

Okoriščanje na račun slave?
Nekateri so Wiesenthala obtožili pretiravanja in okoriščanja na račun slave. Nekdanji poveljnik izraelske obveščevalne službe Mosad, Iser Harel, je celo trdil, da je Wiesenthal ogrozil prijetje Eichmana in preprečil načrtovano aretacijo Mengeleja.

Wiesenthal je bil rojen na ozemlju današnje Ukrajine, med drugo svetovno vojno pa je živel na Poljskem. V več taboriščih se je za las izognil smrti, po koncu vojne pa postal odločen lovec na naciste.

Aprila 2003 se je Wiesenthal upokojil. "Vse sem preživel. Če je še kdo ostal, je prestar in prešibek, da bi prestal sojenje. Moje delo je končano," je dejal.

Spomin na borca za pravico
Generalni sekretar ZN-a Kofi Annan je dejal, da je Wiesenthalova odločnost po pregonu odgovornih za holokavst, v svetu vzbudila zavedanje, da odgovorni za genocid in zločine proti človeštvu nikakor ne smejo ostati nekaznovani.

Izrael je v odzivu na smrt Wiesenthala sporočil, da gre za borca, ki je pred roko pravice privedel tisete, ki so ji ušli. S tem je predstavljal najmanj šest milijonov ljudi, dodaja izraelsko zunanje ministrstvo.

Nekdanji nemški kancler Helmut Kohl je dejal, da je pri Wiesenthalu najbolj občudoval, da kljub svoji izkušnji nacizma, ni nikoli postal zagrenjen.

Ko se bodo ljudje ozrli v zgodovino, hočem da vedo, da nacisti niso ostali nekaznovani za poboj več milijonov ljudi.

Simon Wiesenthal