Uporniki ne zaupajo Gadafijevim besedam. Foto: EPA
Uporniki ne zaupajo Gadafijevim besedam. Foto: EPA

Nihče me ne more prisiliti, da bi zapustil svojo državo, in nihče mi ne more reči, naj se ne borim zanjo.

Moamer Gadafi
Moamer Gadafi
"Ne bom zapustil Libije," vztraja Gadafi. Foto: EPA

V 80-minutnem govoru, ki ga je prenašala državna televizija, je Gadafi dejal: "Libija je pripravljena na mir. Prvi bomo pozdravili premirje in prvi ga bomo sprejeli, vendar Natovi križarji še kar nadaljujejo napade. Vrata v mir so odprta."

Ob tem je poudaril, da ne bo niti zapustil svoje države niti predal oblasti, kar je poglavitna zahteva upornikov ter ZDA, Francije in Velike Britanije. Te države tudi vodijo letalske napade zveze Nato.

Zveza Nato in uporniki so zavrnili možnost vzajemne prekinitve ognja, saj je po njihovih besedah Gadafi že večkrat govoril o prekinitvi ognja, a je obenem vsakič znova nadaljeval z napadi na civiliste.

Visoki predstavnik libijskega prehodnega nacionalnega sveta je Gadafiju sporočil, da je čas za kompromis minil, saj je izgubil vso kredibilnost, ko je večkrat ponujal premirje, a hkrati še naprej kršil osnove človekove pravice in mednarodno pravo.

Iz Nata so sporočili, da morajo Gadafijeve sile najprej prenehati napade na civiliste in šele nato se lahko pogovarjajo o prekinitvi ognja. Kot je dejal neimenovani predstavnik zavezništva v Bruslju, hočejo "videti dejanja, ne besed".

Napadi med govorom
Gadafi je zanikal množične poboje civilistov in pozval Nato, naj mu dokaže, da je bilo ubitih 1.000 ljudi. Znova je poudaril, da je Libija pripravljena na premirje, čeprav ni nikogar napadla prek morja, kot so to storile druge države.

Natova letala naj bi med Gadafijevim govorom trikrat zadela poslopje televizije, kar so državni mediji označili kot poskus uboja polkovnika, ki državi vlada že 41 let.

Gadafi želi presekati oskrbovalne poti v Misrato
Spopadi v Misrati, ki je edino uporniško oporišče na zahodu države, se medtem nadaljujejo. Vladni tiskovni predstavnik je dejal, da so upornikom v mestu dali na voljo štiri dni, da se predajo, pri čemer bodo deležni pomilostitve. Če pa bodo boje nadaljevali, jih bo pričakala "totalna vojna".

Hkrati je dejal, da je vlada presekala oskrbovalno pot iz uporniškega oporišča Bengazi na vzhodu države prek pristanišča do upornikov v mestu. Človekoljubne organizacije bodo morale svojo pomoč dostavljati po kopnem.

Zveza Nato je sporočila, da so njene ladje prestregle več Gadafijevih ladij, ki so pri pristanišču polagale protiladijske mine. Gadafijevi tanki so v petek sprožili nov silovit napad na Misrato, ki leži približno 215 kilometrov od prestolnice Tripolis. V spopadih je bilo po poročanju človekoljubnih organizacij doslej ubitih 1.000 ljudi, več je tudi ranjenih.

Nihče me ne more prisiliti, da bi zapustil svojo državo, in nihče mi ne more reči, naj se ne borim zanjo.

Moamer Gadafi