Nova revolucija na trgu Tahrir. Foto: Reuters
Nova revolucija na trgu Tahrir. Foto: Reuters
Kairo
Protestniki vztrajajo, da ne bodo zapustili trga Tahrir, dokler vojaški svet oblasti ne bo predal civilnim predstavnikom. Foto: EPA
Kairo
Dogodki na trgu Tahrir močno spominjajo na dogajanje februarja letos, ko so protesti odnesli dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka. Foto: EPA

Odločil je tudi, da bodo predsedniške volitve pripravili do julija 2012 ter nakazal možnost izvedbe referenduma, na katerem bi ljudje odločali o takojšnjem sestopu vojaškega sveta z oblasti.
Izide današnjega kriznega srečanja predstavnikov vrhovnega vojaškega sveta in drugih političnih sil v državi je po televiziji razkril vodja sveta Husein Tantavi. V nagovoru je tudi sporočil, da se bodo parlamentarne volitve, tako kot je bilo napovedano, začele prihodnji teden.
Poleg tega je zagotovil zavezanost oblasti demokratičnemu procesu ter izrazil pripravljenost na razpis referenduma o takojšnjem prenosu oblasti. "Oborožene sile ne iščejo oblasti ... in so pripravljene takoj sestopiti z oblasti, če je potrebno z izvedbo ljudskega referenduma," je dejal.
Novi množični protesti na Trahrirju
Do odločitve prihaja po dnevu nasilnih množičnih protestov na kairskem trgu Tahrir. Množica na trgu, epicentru februarske vstaje proti Mubarakovemu režimu, se že ves dan veča. Poročajo o več 10.000 protestnikih, napovedanih pa jih je milijon.
Medtem se je po več kot petih urah končalo današnje krizno srečanje predstavnikov vojaškega sveta in drugih političnih sil v državi, ki je prineslo dogovor o novi vladi.
Ubitih najmanj 29 ljudi

Današnje zborovanje sledi trem dnem manjših protestov - začeli so se na Tahrirju, nato pa so se iz Kaira razširili tudi v druga mesta, kot so Aleksandrija, Suez in Ismajlija. Proteste je zaznamovalo nasilje med demonstranti in pripadniki varnostnih sil, ki je bilo najhujše po februarski ljudski vstaji proti Mubaraku.
Po podatkih egiptovskega ministrstva za zdravje je bilo ubitih najmanj 29 ljudi, na stotine je bilo ranjenih. Danes o hujšem nasilju ne poročajo, pojavljajo pa se manjši spopadi, predvsem na ulicah okoli Tahrirja. Varnostne sile so tudi tokrat med drugim uporabile solzivec in gumijaste naboje.
Aretirani tudi trije Američani
Na Tahrirju so bili danes med drugim aretirani trije ameriški študentje, ki obiskujejo ameriško univerzo v Kairu.
K današnjemu zborovanju je sicer pozvalo 38 opozicijskih, bolj levo in liberalno usmerjenih skupin, ki so odigrale osrednjo vlogo že pri februarski vstaji. Vplivna Muslimanska bratovščina, ki se ji sicer obeta zmaga na parlamentarnih volitvah prihodnji teden, se tokratnemu shodu ni pridružila.