Pripadniki sirske kurdske milice YPG med ofenzivo na Rako, kjer je koalicija proti IS-ju napredovala v središče mesta. Foto: Reuters
Pripadniki sirske kurdske milice YPG med ofenzivo na Rako, kjer je koalicija proti IS-ju napredovala v središče mesta. Foto: Reuters
Staffan de Mistura
Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura na januarskih pogajanjih v Astani. Na tokratnih že petih pogajanjih se bodo poskušali dogovoriti o varnih območjih. Foto: EPA
Deček iz Rake
Deček iz Rake, preseljen v bližnjo puščavsko vas Karama. V mestu naj bi bilo še približno 100.000 civilistov, ki jih IS ne izpusti. Foto: Reuters
V Raki potekajo siloviti spopadi

V kazahstanski prestolnici Astani so se začeli dvodnevni pogovori o končanju šest let trajajoče vojne v Siriji. Po napovedih naj bi bil tokratni peti krog pogovorov osredotočen predvsem na vzpostavitev štirih varnih območij v državi.

Pogovori v Astani potekajo pod pokroviteljstvom Rusije, Irana In Turčije. V sredo je napovedano plenarno zasedanje vseh vpletenih strani. Na kazahstanskem zunanjem ministrstvu so potrdili, da so v Astano prispeli tako predstavniki sirske oblasti Bašarja Al Asada kot sirske opozicije.

Pogovori v Astani so del širših mednarodnih prizadevanj za končanje vojne v Siriji. V Ženevi potekajo pogovori pod pokroviteljstvom Združenih narodov. Po napovedih naj bi se nov krog pogovorov v Ženevi začel sredi meseca.

Po poročanju diplomatov z Zahoda naj bi v začetku junija Rusija in ZDA izvedle več skrivnih sestankov glede varnih območij v regiji.

Sirska vojska na jugu razglasila premirje
Sirska vojska je ob tem na jugu države razglasila premirje in napovedala, da ne bo izvajala vojaških operacij. Uporniki so že nekaj ur po premirje poročali o kršitvah.

Sirska letala naj bi v mestih Dera, Naima in na okoliškem podeželju še naprej bombardirala, poročajo sirski uporniki in očividci. Eno izmed varnih območij, o katerih se bo razpravljalo v Astani, je prav na jugu države, kjer pa si sirska vojska prizadeva vzpostaviti oblast na sirsko-jordanski meji.

Premirje prvič zajema vso južno Sirijo, od jugozahodne pokrajine Kuneitra do jugovzhodne pokrajine Sveida.

Uporniku premirju ne zaupajo
Bojevanje se nadaljuje tudi v pokrajini Kuneitra pri Golanski planoti, ki jo zaseda Izrael. Uporniki v tej strateški obmejni pokrajini začenjajo ofenzivo proti vladnim silam in iranskim milicam.

"Premierje je poskus Rusije in režima, da zvabijo opozicijo v Astano in od njih dobijo zagotovilo, da se bodo prenehali vojskovati pod njihovimi pogoji," je povedal Sohaib Alrahil, tiskovni predstavnik brigade Liva al Furkan, krila Svobodne sirske armade (FSA), ki se bojuje na jugozahodu Sirije.

"Dvomili smo o premirju, že ko je bilo oznanjeno. Nič drugače ne bo kot pri prejšnjih premirjih. Režim laže, Rusi lažejo in ne mislijo resno glede premirja," je povedal Isam Al Rajes, tiskovni predstavnik Južne fronte, še ene izmed frakcij FSA-ja, in dodal, da so Rusi dvolični in zato del problema, ne pa rešitve.

Izrael napada oporišča sirske vojske
V zadnjih dneh je izraelska vojska izvedla več napadov na oporišča sirske vojske na jugozahodu, kjer je močno navzoč tudi Hezbolah z iransko podporo. Izraelska vojska trdi, da se z napadi maščuje za sirsko zavzetje nekaj krajev na Golanski planoti.

Napredovanje koalicije v Raki
Sirske demokratične sile (SDF), ki jo sestavljajo kurdske, arabske in druge enote, so s podporo Koalicije pod vodstvom ZDA prebila zgodovinski zid Rafika v starem delu mesta Raka, kjer poskušajo od t. i. Islamske države prevzeti oblast nad mestom, sporoča ameriška vojska.

V mestu naj bi bilo še okoli 2.500 borcev IS-ja, vendar naj bi se pomembnejši predstavniki že umaknili v vzhodno pokrajino Deir al Zur, ki je še pod nadzorom skrajne skupine, poroča BBC.

Ameriška vojska je sporočila, da je Koalicija pod vodstvom ZDA v zgodovinskem zidu za potrebe prehoda razstrelila dve 25-metrski luknji, kar naj bi omogočilo ohranitev preostanka 2.475-metrskega zidu.

Stari del Rake je zelo pomemben tudi za kurdske borce, ki so del Sirskih demokratičnih sil (SDF), saj si želijo utrditi položaj v bližini središča mesta.

Sirske demokratske sile in koalicija pod vodstvom ZDA od novembra počasi napredujejo proti osvoboditvi Rake, junija pa so začeli še poslednjo ofenzivo. Koalicija trdi, da bo osvoboditev Rake odločilen udarec za IS.

V Raki še 100.000 civilistov
Bitka za Rako je bila tragična predvsem za civiliste. Po poročilih Združenih narodov jih je junija umrlo 173, vendar bi številka lahko bila še veliko višja, opozarjajo. V mestu naj bi bilo ujetih še okoli 100.000 civilistov, ki jim IS ne dovoli zapustiti mesta, še poroča BBC.

V Raki potekajo siloviti spopadi