Na Dunaju je več sto stojnic s kebabom, ki je zelo priljubljen pri Avstrijcih. Foto: EPA
Na Dunaju je več sto stojnic s kebabom, ki je zelo priljubljen pri Avstrijcih. Foto: EPA

Pristojna avstrijska agencija je sporočila, da so na Dunaju konjsko meso odkrili v kebabu proizvajalca Lilla Gastronomie, v katerem naj bi bili goveje meso, teletina in meso purana. Vzorec kebaba so vzeli z ene izmed stojnic v avstrijski prestolnici.

Na Koroškem pa so konjsko meso našli v dveh vrstah klobas proizvajalca Josefa Freitaga. Klobase so bile na prodaj na Koroškem in v dveh drugih deželah ter so že v postopku umika iz prodaje, je sporočila agencija.

Konjsko meso so zaznali tudi v tortelinih Combino Tortelloni, v katerih naj bi bila samo govedina. Agencija je testirala tudi šest gotovih jedi s svinjino, v katerih pa niso našli konjskega mesa.

Konjsko meso v govejih izdelkih so našli tudi v Bolgariji. Testa, opravljena v Nemčiji, sta pokazala, da je bilo v lazanjah, ki so jih s polic umaknili že pretekli teden, 80 in 50 odstotkov konjskega mesa.

Bolgarske oblasti so teste v Nemčiji naročile pretekli teden po umiku 86 kilogramov "govejih" lazanj s polic neimenovane verige supermarketov.

Konjsko meso v vse več državah
Konjsko meso v vse več državah