V petek naj bi bilo znano, kdo bo zasedel ministrske stolčke v vladi Di Rupa. Foto: EPA
V petek naj bi bilo znano, kdo bo zasedel ministrske stolčke v vladi Di Rupa. Foto: EPA

Po dogovoru o novi vladi v sredo zvečer se morajo stranke zdaj dogovoriti še o razdelitvi ministrskih položajev in če bo šlo vse po načrtih, bi lahko vlada prisegla v ponedeljek ali torek, čemur bo sledilo še glasovanje o zaupnici v parlamentu. Ker morajo dogovor potrditi v vseh strankah, podrobnosti o programu vlade še niso znane.

Di Rupo bo po 32 letih prvi francosko govoreči premier Belgije in tudi prvi socialist na čelu belgijske vlade po letu 1974.

Od razpisa volitev aprila lani državo vodi začasna vlada, na čelu katere je Yves Laterme. Volitve so potekale 13. junija lani, vse odtlej pa se strankam zaradi stališč v med frankofonskim jugom in flamsko govorečim severom ni uspelo dogovoriti o oblikovanju vlade, s čimer je Belgija postala svetovna rekorderka v trajanju brezvladja.

Nova vladna koalicija bo sestavljena s tremi flamskimi in valonskimi strankami - socialisti, krščanski demokrati in liberalci. V njej ne bo najmočnejše politične stranke flamsko govorečega dela, nacionalistov N-VA.

Očitno je, da je stranke k dogovoru o oblikovanju vlade prisilila kriza. Pred kratkim je namreč bonitetna agencija Standard & Poor's znižala kreditno oceno Belgije, povečali pa so se tudi pribitki na belgijske dolgoročne državne obveznice. Na Belgijo pritiska tudi Evropska unija, da zniža previsok proračunski primanjkljaj.