Varnostno je pregledanih zelo malo tovrstnih rudnikov. Foto: EPA
Varnostno je pregledanih zelo malo tovrstnih rudnikov. Foto: EPA

Zaradi deroče vode in blata je umrlo več ljudi, ki so delali v rudnikih ali živeli na območju pod jezom okrog mesta Brumadinho z 39.000 prebivalci. Plaz je pokopal tudi okrepčevalnico, kjer so delavci jedli kosilo, ter poškodoval okoliške kmetije in soseske, kjer živijo številni delavci, poroča BBC.

Jez je v lasti največjega brazilskega rudarskega podjetja Vale, ki je potrdilo zrušitev jezu, zgrajenega leta 1976. Ni jasno, kaj je povzročilo zrušenje.

Pogrešajo še skoraj 300 ljudi, ki jih išče sto gasilcev, še sto pa naj bi se jim pridružilo do konca dneva. Guverner države Minas Gerais Romeu Zema je dejal, da je malo možnosti, da bodo pogrešane našli žive. "Najverjetneje bomo našli le trupla," je dejal. Do zdaj je potrjenih smrtnih žrtev 34.

Bolsonaro obžaluje izgubljena življenja

Brazilski predsednik Jair Bolsonaro, ki je sporočil, da obžaluje morebitna izgubljena življenja in spremlja razmere, bo območje obiskal danes. Obenem je sporočil, da bosta kraj dogajanja obiskala tudi okoljski minister in poveljnik civilne zaščite, ter zagotovil, da bodo storili vse, kar je v njihovi moči za pomoč prizadetim.

V državi Minas Gerais, kjer leži Brumadinho, je najmanj 450 podobnih rudarskih jezov, ki zadržujejo rudniški odpad. Leta 2015 se je v mestu Mariana zrušil podoben jez. Takrat je umrlo 19 ljudi.

V Braziliji je skupno 24.092 takšnih jezov in po poročanju časopisa O Globo so jih nazadnje leta 2017 varnostno pregledali morda le tri odstotke.

Greenpeace: To je zločin

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je sporočila, da je zrušenje jezu "žalostna posledica tega, da se brazilska vlada in rudarska podjetja niso ničesar naučila". Tovrstni incidenti po mnenju organizacije "niso nesreče, ampak okoljski zločini, ki morajo biti preiskani, kaznovani in popravljeni".

Zrušenje rudniškega jezu v Braziliji