Brazilija je po Argentini in Urugvaju tretja južnoameriška država, ki zakonsko dovoljuje istospolne poroke. Foto: EPA
Brazilija je po Argentini in Urugvaju tretja južnoameriška država, ki zakonsko dovoljuje istospolne poroke. Foto: EPA
Brazilija
Brazilija je najštevilčnejša katoliška država na svetu, saj se ima 64 odstotkov Brazilcev za katoličane, ob tem pa je še 22 odstotkov pripadnikov različnih protestantskih cerkva, vseeno pa po anketah večina podpira uzakonitev istospolnih porok. Foto: EPA

Zgodovinsko odločitev je sprejel nacionalni sodni svet, ki nadzoruje sodni sistem v Braziliji in na čelu katerega je predsednik brazilskega vrhovnega sodišča. Že doslej so sicer nekatere upravne enote istospolnim parom izdajale dovoljenja za poroko, a nikakor ne vse, torkova odločitev pa je prva v Braziliji, ki to terja na zvezni ravni.

Vodja odbora za človekove pravice pri brazilski odvetniški zbornici Raquel Pereira de Castro Araujo je presodila, da je odločitev "enakovredna odobritvi homoseksualnih porok" v državi.

Uzakonitev kljub nasprotovanju katoličanov
Brazilija je tako postala tretja in obenem največja latinskoameriška država, ki je dovolila istospolne poroke. To je še posebej odmeven korak, glede na to da se velika večina Brazilcev izreka za katoličane, obenem pa Brazilija velja za državo, kjer izredno hitro rastejo evangelijske protestantske cerkve. Brazilijo bo čez dva meseca obiskal tudi novi papež Argentinec Frančišek, ki se bo mudil na svetovnih dnevihi mladih v Riu de Janeiru.

"Ni potrebe po čakanju na zakon"
Brazilski parlament sicer zakona, ki bi uzakonil istospolne poroke, še ni sprejel, saj temu ostro nasprotuje močna katoliška struja v poslanskih klopeh. Poleg tega se je mogoče na odločitev nacionalnega sodnega sveta še pritožiti na vrhovno sodišče, kar so nekateri že nemudoma napovedali.

A predsednik vrhovnega sodišča Joaquim Barbosa je prepričan, da ni nobene potrebe, da bi upravne enote z izdajo dovoljenj za istospolne poroke čakale na sprejetje zakona na to temo v kongresu. Spomnil je še, da je vrhovno sodišče že leta 2011 priznalo stabilne istospolne zveze in odločilo, da jim ustava zagotavlja enake pravice kot heteroseksualnim parom.