Foto:
Foto:
Iraški uradniki so večkrat tarča napadov.
Kljub umiku iz Nadžafa šiitske milice nadaljujejo boj.
Število žrtev med ameriškimi silami se nezadržno približuje številki tisoč.

Poleg Italijank sta bila ugrabljena še dva Iračana, priče pa poročajo, da so ugrabitelji z avtomatskim orožjem vdrli v zgradbo v središču Bagdada, kjer ima sedež organizacija.


Svoje mnenje o razmerah v Iraku lahko izrazite na forumu.

Organizacija Most do Bagdada je bila ustanovljena leta 1991 po zalivski vojni v Iraku in je Iračanom pomagala v času gospodarskih ukrepov proti državi. Še vedno pa ni znano, kakšna je usoda ugrabljenih francoskih novinarjev. Ugrabitelji so sicer včeraj postavili nov rok za izpustitev.

Spopadi v predmestju Bagdada
V hudih spopadih v bagdadski četrti Sadr City je umrlo najmanj 22 Iračanov in ameriški vojak. V zadnjih 24 urah je bilo po trditvah iraških oblasti v spopadih med šiitskimi milicami, zvestimi verskemu voditelju Moktadi Al Sadru, ubitih več kot 40 ljudi, okoli 200 pa ranjenih.

Napadi na uradnike
Iraški uporniki so napadli konvoj bagdadskega guvernerja, pri tem pa je bil en človek ubit. Guverner jo je odnesel brez poškodb. Policija je pojasnila, da so napadalci začeli streljati na konvoj, nato pa so sprožili bombo v avtomobilu, ki je bil parkiran ob cesti.

V provinci Ninive na severu Iraka je bil ubit guvernerjev sin. Zdravniki so sporočili, da je umrl kmalu zatem, ko so ga s hudimi ranami pripeljali v bolnišnico. Napadalci naj bi ga ubili v njegovi hiši. V Bagdadu pa je bil umorjem pomočnik direktorja tamkajšnje bolnišnice. Med potjo v službo so nanj streljeli zamaskirani moški in ga ubili.

Visoki predstavniki iraških oblasti so pogosta tarča napadov upornikov. Avgusta so uporniki napadli šolskega ministra in ministrico za okolje, a sta napada preživela nepoškodovana.

Napadi na Američane
V štirih ločenih napadih v bližini Bagdada so bili ubiti štirje ameriški vojaki. V Iraku je od začetka vojne umrlo že 993 ameriških vojakov, ranjenih pa je bilo skoraj 7.000. Avgusta je bilo ubitih 66 ameriških vojakov, v prvem tednu septembra pa že 20. Najbolj črn mesec je bil letošnji april, ko je umrlo kar 135 vojakov.


Koalicijske žrtve:

Spopadi / Napadi

Nesreče

ZDA

747 (638)

246 (217)

Velika Britanija

23 (15)

39 (14)

Druge države

57 (57)

7 (7)

Iraške žrtve:

  • Varnostne sile: med 4.895 in 6.370
  • Civilisti: med 11.793 in 13.802

* V oklepajih so žrtve po 1. maju 2003, ko je ameriški predsednik George Bush razglasil konec spopadov