Rezaian je na sodišče prišel skupaj s svojo ženo. Foto: EPA
Rezaian je na sodišče prišel skupaj s svojo ženo. Foto: EPA

ZDA so že pred časom pozvale k osvoboditvi Rezaiana, ki ima ameriško in iransko državljanstvo, Iran pa trdi, da gre za notranjo zadevo.

39-letni Rezaian, ki je v Iranu zaprt že 10 mesecev, je obtožen vohunjenja, sodelovanja s sovražnimi vladami, zbiranja zaupnih informacij in propagande proti islamski republiki, je sporočila novinarjeva odvetnica Leila Ahsan. Po njenem mnenju obtožbe niso utemeljene na trdnih dokazih.

Sojenje poteka pred posebnim sodiščem, ki običajno odloča o političnih vprašanjih, povezanih z narodno varnostjo. Pred sodiščem se je pojavil skupaj z iransko soprogo Jeganeh Salehi, ki je prav tako novinarka, in fotoreporterko.

Rezaiana, ki je za Washington Post delal od leta 2012, so skupaj z ženo 22. julija lani aretirali na njegovem domu. Takrat so prijeli še enega obtoženca v primeru, čigar ime pa ni znano.

Obama poziva k izpustitvam
Aretacija Rezaiana je povzročila nove napetosti med Iranom in ZDA, ki od islamske revolucije leta 1979 nimata diplomatskih odnosov.

Ameriški predsednik Barack Obama je marca Iran pozval k osvoboditvi novinarja, senat v Washingtonu pa je ta mesec sprejel resolucijo, v kateri zahteva osvoboditev treh v Iranu zaprtih Američanov, med njimi Rezaiana. Teheran, ki ne priznava dvojnega državljanstva, na drugi strani vztraja, da gre za izključno iransko zadevo.

Pri Washington Postu so mnenja, da je njihov dopisnik popolnoma nedolžen in da je žrtev notranjih bojev v Teheranu, v času, ko je svet v pričakovanju zgodovinskega dogovora o spornem iranskem jedrskem programu. Rok za dogovor med Iranom in šesterico velikih sil je 30. junij.