Po 24 letih ujetništva v kleti za Elisabeth in njene otroke skrbijo v zasebni psihiatrični kliniki. Foto: Reuters
Po 24 letih ujetništva v kleti za Elisabeth in njene otroke skrbijo v zasebni psihiatrični kliniki. Foto: Reuters
Josef Fritzl
Mediji so razkrili, da je Fritzl brezskrbno počitnikoval na Cipru in Tajskem, medtem ko so bili njegova hči in otroci zaprti v hiši. Foto: MMC RTV SLO
Josef Fritzl
Fritzl se po besedah odvetnika pritožuje, ker mu je razkritje njegovega početja uničilo življenje. Foto: Reuters
Fritzlovo skrivališče
Fritzl naj bi skrivne prostore urejal že nekaj let, preden je leta 1984 vanje zaprl svojo hčer, jo omamil in začel zlorabljati. Foto: EPA
Fritzlovo skrivališče
Vhod v skrivne prostore je bil dobro skrit in vrata so se odpirala s pomočjo elektronske šifre. Foto: Reuters
Amstetten še vedno šokiran

Alfred Dubanovsky, ki je v hiši Fritzlovih kot podnajmnik preživel 12 let, je razkril, da je videl Josefa Fritzla mlajšega, ko je ta vstopil v klet. Ko naj bi nekoč želel govoriti z Josefom mlajšim, naj bi mu Josef starejši povedal, da njegov sin dela in naj ga ne moti. Trditev Dubanovskega nasprotuje dozdajšnjim domnevam, da Fritzl pri svojem grozodejstvu ni imel sokrivca. Policija je sporočila, da do zdaj niso našli nobenih tehničnih ali bioloških sledi katere koli druge osebe, razen Fritzla starejšega.

Dubanovsky in drugi podnajemniki niso smeli v klet, kjer je imel Josef Fritzl starejši 24 let zaprto svojo hčer. Fritzl je svojim podnajemnikom zagrozil, da jih bo vrgel iz hiše, če se bodo približali kleti. Dolgoletni podnajemnik je v svoji sobi v pritličju iz kleti pogosto slišal hrup, ki pa ga je Fritzl pripisal centralni napeljavi. Dubanovsky je domneval, da se klet uporablja kot shramba, saj je sosed Fritzla pogosto videl, da je tja nosil hrano.

Pošast iz hiše groze se je zavila v molk
Josef Fritzl je priznal zlorabo svoje hčere, a noče več odgovarjati na vprašanja policije. Policija je povedala, da je 73-letni upokojeni elektroinženir, ki so ga mediji poimenovali "pošast iz hiše groze", podpisal izjavo, v kateri je priznal, da je imel svojo hčer 24 let v ujetništvu, kjer jo je zlorabljal, in postal oče sedmih otrok, vendar podrobnosti svojega gnusnega početja ni hotel razkriti.

Razkritje zlomilo Fritzla
Odvetnik je pojasnil, da je Fritzl veliko govoril s policijo, zato zdaj potrebuje počitek. Po odvetnikovih besedah je Fritzl čustveno zlomljen in na koncu z živci, v zaporu pa ga je strah za svoje življenje in boji se, da se bodo drugi zaporniki znesli nad njim, saj ga imajo za izmeček najhujše vrste. Hkrati je odvetnik opozoril, da njegovi stranki ni bilo še nič dokazano, zato bo treba znova pregledati njegova priznanja.

O Fritzlu je spregovorila tudi njegova svakinja Christine R. Avstrijskim medijem je razkrila, da je njen svak v kleti pogosto preživel cele noči. Po navadi je v klet odšel vsako jutro ob 9. uri, "domnevno, da bi risal načrte za stroje, ki jih je prodajal podjetjem. Rosi (njegova žena, op. a.) mu ni smela prinesti kave". Dodala je, da je bil Fritzl "despot, ki je vedno poniževal" svojo ženo Rosemarie, ki je policiji zatrdila, da o zlorabah, ki so se dolga leta dogajale v kleti, ni vedela nič.

Žrtvam grozil s smrtjo
Preiskovalci poskušajo ugotoviti, kako delujejo vrata v klet. "Pošast iz hiše groze" je policiji povedala, da je vrata odpirala na daljavo in da bi se močno ojačana betonska vrata samodejno odprla, če ga v klet ne bi bilo dlje časa. Svojim žrtvam naj bi zagrozil, da bodo umorjene s plinom, če bi se mu kar koli zgodilo.

Medtem prihajajo na dan nove podrobnosti iz ujetništva Friztlove hčere Elisabeth, ki je skupaj z otroci na opazovanju v psihiatrični kliniki. Elisabeth je v ujetništvu svojemu očetu rodila sedem otrok, izmed katerih je eden umrl kmalu po rojstvu. Trije otroci so vse svoje življenje preživeli v izoliranih prostorih v kleti hiše v mestecu Amstetten, preostali trije otroci pa so živeli normalno življenje pri Fritzlu in njegovi ženi v zgornjem nadstropju hiše.

Mati se je trudila z vzgojo otrok
Elisabeth je oče začel zlorabljati pri 11 letih in jo sedem let pozneje zaprl v posebno predelane in hermetično zaprte prostore v kleti, kjer je uredil kopalnico, kuhinjo in spalnico. V prostorih jim je namestil hladilnik, zmrzovalnik in pomivalni stroj. Policija je pojasnila, da Elisabeth trem otrokom, s katerimi je živela v ujetništvu, ni nikoli razkrila resnice in se je vseskozi trudila ustvarjati občutek normalnosti.

Otroke je učila govoriti in jih učila s pomočjo televizije, ki je bila njihova edina vez z zunanjim svetom. Fritzl se je z Elisabeth pogosto pogovarjal o odraščanju preostalih treh otrok, ki so živeli v zgornjih prostorih, in se igral z otroki v ujetništvu, ko je njihova mati pripravljala kosilo. Oče je otroke pretepel, ko se niso obnašali tako, kot bi on hotel.

Izpuščeni ujetniki v slabem stanju
Zaradi nemogočih razmer v le meter in sedemdeset visokih prostorih, kjer niso nikoli videli dnevne svetlobe, imajo otroci šibek imunski sistem, pomanjkanje vitamina D in skrivenčeno hojo. Elisabeth, ki ima danes 42 let, vendar naj bi bila videti najmanj 20 let starejša, in otroci so v varstvu avstrijskih oblasti na zasebni psihiatrični bolnišnici. Najstarejša hči incestnega razmerja Kerstin se v bolnišnici bori za svoje življenje. Govorica otrok, še posebno najmlajšega Felixa, je po besedah zdravnikov daleč od normalne, med seboj pa komunicirajo s pomočjo nekakšnih "živalskih zvokov".

Avstrijska policija se trudi razvozlati skrivnostno življenje Fritzla in ga morebiti povezati z nekaterimi drugimi nepojasnjenimi spolnimi zlorabami in zločini, zato je več kot sto ljudi iz Amstettna prosila za pomoč pri iskanju podatkov, ki bi pojasnili, kako je lahko človek skoraj četrt stoletja pred vsemi prikrival svoja grozodejstva.

Kampuscheva o vzrokih zlorab
Natascha Kampusch, ki je v ujetništvu kot najstnica preživela osem let in svojemu ugrabitelju pobegnila pred manj kot dvema letoma, je prvič spregovorila za britanske medije in za BBC povedala, da jo je zgodba, ki je podobna njeni izkušnji, močno pretresla.

Po Nataschinih besedah je zdaj najpomembneje, da imajo žrtve čim več miru in časa, ki bo zacelil njihove rane. Sama meni, da ima pri vseh spolnih škandalih, ki pretresajo Avstrijo, veliko vlogo tudi zgodovina, predvsem nacistična preteklost. "V času nacionalsocializma je bilo razširjeno zatiranje žensk in avtoritarna vzgoja je bila zelo pomembna," pravi Natascha, ki vseeno dodaja, da se take stvari lahko zgodijo kjer koli, ne samo v Avstriji.

G. V./T. V.

Amstetten še vedno šokiran