V napadu na družinsko hišo je umrlo šest ljudi. Foto: Reuters
V napadu na družinsko hišo je umrlo šest ljudi. Foto: Reuters

Samomorilski napadalec se je razstrelil v pokrajini Kunduz na severu države, v vladnem poslopju, kjer so v vrsti za osebne dokumente stali številni ljudje. Po podatkih predstavnikov policije v pokrajini Kunduz je v napadu umrlo 40 ljudi. "Danes je bila velika gneča, ljudje so se zbrali pred zgradbo in čakali, da dobijo osebne izkaznice," je pojasnil policist Abdul Kajum Ebrahimi.

"Do tega trenutka smo v bolnišnico odpeljali 40 trupel, a se številka lahko še poveča," je še povedal predstavnik policijskih sil. Po navedbah guvernerja okrožja je bilo ranjenih in mrtvih več kot 50 ljudi, predstavniki pristojnih oblasti pa niso dali podrobnejših informacij o tarči napada. Po njihovih besedah je bila večina žrtev samomorilskega napada civilistov.

Natova bomba ubila šest članov družine
V letalskem napadu zveze Nato v afganistanski pokrajini Nangarhar je v noči na ponedeljek umrla šestčlanska družina. Po besedah predstavnika tamkajšnjih oblasti Ahmada Zie Abdulzaja je ena izmed izstreljenih bomb po pomoti zadela hišo in ubila šest civilistov, članov iste družine, dogodek pa je potrdil tudi guverner okrožja Hogjani.

Napad je potrdila tudi zveza Nato, ki je sporočila, da so v napadu merili na tri upornike, ki naj bi ob cesti postavljali mine. Sporočili so še, da preiskujejo, ali so bili res ubiti civilisti. Po besedah predstavnika mednarodnih sil v Afganistanu majorja Michaela Johnsona je njihova vojska videla vaščane, kako po napadu evakuirajo ranjene ljudi. "Povedali so (vojakom), da je bila poškodovana streha njihove hiše, ubita sta bila dva, ranjenih pa pet ljudi," je poudaril Johnson.

Ponesrečen napad zveze Nato se je zgodil dan po tem, ko je afganistanski predsednik Hamid Karzaj obtožil zvezo Nato, da so v petih dneh letalskih napadov v pokrajini Kunar na vzhodu Afganistana ubili okoli 50 civilistov.