Lani so smrtno kazen izvedli v 22 državah sveta. Foto: EPA
Lani so smrtno kazen izvedli v 22 državah sveta. Foto: EPA
Amnesty International
Amnesty International je v svojem poročilu zapisal, da je lani močno naraslo število smrtnih obsodb. Foto: MMC RTV SLO
Na smrt obsojenih skoraj 2.500 ljudi

Kot je v svojem letnem poročilu zapisala nevladna organizacija za človekove pravice Amnesty International, so leta 2014 po vsem svetu izvedli 607 smrtnih kazni. Največ so jih izvedli v Iranu (289 uradno objavljenih in najmanj 454, ki jih oblasti niso priznale), Savdski Arabiji (najmanj 90), Iraku (najmanj 61) in ZDA (35). V Iranu in Savdski Arabiji so izvedli javne usmrtitve, v Iranu pa je bilo poleg tega usmrčenih najmanj 14 mladoletnikov.

Amnesty International ob tem opozarja, da v številko znova niso vključene usmrtitve na Kitajskem, saj so ti podatki državna skrivnost. V organizaciji verjamejo, da na Kitajskem vsako leto na smrt obsodijo in usmrtijo na tisoče ljudi, več kot vse druge države skupaj.

Drastičen porast števila smrtnih obsodb
Število usmrtitev je bilo leta 2014 za 22 odstotkov oz. 171 usmrtitev višje kot leta 2013, so pa pri AI-ju ugotovili drastičen porast števila smrtnih obsodb v primerjavi z letom prej. Letos so tako izrekli 2.466 obsodb na smrt, to je kar 28 odstotkov več kot leta 2013, ko so jih izrekli 1.952. Porast smrtnih obsodb gre predvsem na račun dogajanja v Nigeriji in Egiptu, kjer so lani na smrt obsodili na stotine ljudi.

V Nigeriji so lani našteli 659 smrtnih kazni, več kot 500 več kot v letu predtem. Vojaška sodišča so izrekla 70 smrtnih obsodb za vojake zaradi upora v okviru oboroženega spopada s skrajno islamistično skupino Boko Haram. V Egiptu pa so sodišča lani izrekla najmanj 509 smrtnih kazni, 400 več kot prejšnje leto. To vključuje tudi množične smrtne obsodbe 37 pripadnikov Muslimanske bratovščine aprila in 183 pripadnikov junija lani, ki so sledile nepoštenim skupinskim sojenjem, so zapisali pri AI-ju.

Število držav, ki imajo smrtno kazen, se zmanjšuje
Smrtno kazen je lani izvršilo 22 držav po vsem svetu, kar je toliko kot leto prej. A so ob tem pri Amnesty Internationalu z zadovoljstvom ugotovili, da je na daljši rok prišlo do pomembnega zmanjšanja, saj so leta 1995 izvedli usmrtitve v več kot 40 državah vsega sveta in to kaže na svetovno težnjo, da se države odmikajo od smrtne kazni.

"Številke govorijo same zase. Smrtna kazen postaja stvar preteklosti. V določenih državah, kjer še vedno izvajajo usmrtitve, se morajo soočiti s svojimi dejanji in se vprašati, ali želijo še naprej kršiti pravico do življenja ali pa se bodo pridružili večini držav, ki so odpravile to skrajno kruto in nečloveško kazen," je ob predstavitvi poročila povedal generalni sekretar organizacije Salil Shetty.

Smrtna kazen prepogosto zlorabljena v politične namene
Je pa ob tem Amnesty International opozoril pred "motečimi" težnjami, da države smrtno kazen uporabljajo kot način boja proti grožnjam državne varnosti. Na Kitajskem, v Pakistanu, Iranu in Iraku so tako usmrtili ljudi, obsojene terorizma. "V letu, ko so svetovno zavest prizadele odvratne samovoljne usmrtitve, ki so jih izvajale oborožene skupine, so se same vlade v nekakšnem samodejnem odzivu v boju s terorizmom in kriminalom zatekale k še več usmrtitvam," je opozoril Shetty.

Na smrt obsojenih skoraj 2.500 ljudi