Mjanmarski deček med požganimi razbitinami svojega doma. Foto: Reuters
Mjanmarski deček med požganimi razbitinami svojega doma. Foto: Reuters
Muslimanska skupnost zahteva zaščito, a te od nikjer. Foto: Reuters

Ko policija obtoženega moškega ni želela predati podivjani, s palicami in bajoneti oboroženi večstoglavi množici budističnih protestnikov, so ti požgali okoli 42 hiš in 15 trgovin v lasti muslimanov v vasi Htan Gone nedaleč od Kantbaluja na severu države, ob tem pa po navedbah prepevali državno himno. Šele po več urah je varnostnim silam le uspelo razgnati množico z nekaj opozorilnimi streli.

Gre za zadnjega v nizu napadov na muslimansko skupnost v Mjanmaru, ki jih policiji ni uspelo zajeziti in nazorno priča o globokem sovraštvu do muslimanske skupnosti na tem koncu Azije. Vlada je na območje že poslala okrepitve, a, kot piše BBC, gre pri tem le za rutinski odziv, v resnici pa oblasti nasilja nad muslimani ne skušajo obvladati.

Pred dnevi je tako 200-glava množica v mestu Meiktila napadla in uničila avtomobil s poročevalcem Združenih narodov za človekove pravice Tomasom Ojeo Quintano, ki je bil poslan na območje, da preišče marčevske sektaške napade. Quintana je mjanmarsko vlado obtožil, da ga med napadom ni zaščitila.

Širjenje nasilja
Država s 60 milijoni prebivalcev - večinoma budistov - se, že vse odkar je vojaška hunta leta 2011 predala oblast civilni vladi, spopada s hudim sektaškim nasiljem. Nemiri, v katerih je bilo ubitih več kot 250 ljudi, 140.000 pa jih je pobegnilo, so se začeli lani v zahodni državi Rakhine, kjer budisti obtožujejo tamkajšnjo muslimansko skupnost Rohingya, da je nezakonito vstopila v državo in jim odžrla zemljo.

Nasilje se je letos razširilo še na druge konce države, pri tem pa podžgalo globoko zakoreninjene predsodke proti muslimanski manjšini in ogrozilo mjanmarsko tranzicijo v demokracijo, poroča Guardian. Skoraj vse žrtve so bile muslimani, ki so bili pogosto napadeni kar ob navzočnosti varnostnih sil. Marca je mednarodno skupnost pretresel posnetek uboja devetletnega fanta, ki ga je pobesnela množica budistov pokončala s palicami in bajoneti.

Myint Naing, opozicijski politik, ki zastopa volivce v Kantbaluju, je nad zadnjim valom nasilja ogorčen. Po njegovih besedah muslimani in budisti na tem območju že leta živijo drug ob drugem. "V skoraj vsaki vasi v našem okrožju stoji mošeja in živimo v mirnem sožitju," je razlagal. "Ne morem razumeti, zakaj oblastem ni uspelo obvladati množice, ko se je vse skupaj začelo."