Samo v Tadž Mahalu je umrlo 52 ljudi, v hotelu Trident Oberoi pa 32. Foto: EPA
Samo v Tadž Mahalu je umrlo 52 ljudi, v hotelu Trident Oberoi pa 32. Foto: EPA
Za napad naj bi bila odgovorna pakistanska skrajna skupina Laškar-i-Taiba, ki pa je vpletenost že zanikala. Foto: EPA

Eden izmed preživelih, ki se je skrival v hotelu Tadž Mahal, je dejal, da so skrajneži ubili nekaj gostov, saj so poslušali navodila policije, da lahko varno zapustijo hotel. To je sicer policijski vodja, ki je vodil operacijo v hotelu, zanikal.

Med ujetimi talci je bil tudi znani ginekolog Prašant Mangešikar, ki se je z večjim številom drugih gostov ob napadu skrajnežev zabarikadiral v eno izmed hotelskih sob. Dejal je, da je policistom uspelo v zgodnjih jutranjih urah navezati stik z njimi. Rekli so, da so skrajneži ujeti v enem izmed zgornjih nadstropij in da je varno zapustiti hotel. Mangešikar je dodal, da je dvomil o tem navodilu policije, in je raje ostal zaprt v sobi. Ob tem pa dodaja, da je 20 ali 30 ljudi poskusilo zbežati, a so jih med begom vse postrelili. Zasedba hotela je sicer trajala 60 ur, samo v Tadž Mahalu je bilo ubitih 52 ljudi.

Minister za notranje zadeve odstopil
Zaradi napadov je že odstopil indijski notranji minister, vlada zvezne države Maharaštra pa je napovedala preiskavo proti dvema policijskima načelnikoma, ker naj bi se slabo odzvala na opozorilo pred napadi.

Hotela znova odprta za goste
Indija je za napad obsodila pakistansko skrajno skupino Laškar-i-Taiba, ki pa je zanikala vpletenost v napad. Talce so skrajneži zadrževali tudi v hotelu Trident Oberoi, ki je od danes tako kot Tadž Mahal znova odprt. Ob tem naj bi močno poostrili varnostni nadzor. Tako bodo ob vhodu policisti, ki si bodo pomagali tudi s psi, prtljago gostov pa bodo pregledovali z rentgeni.

Hotel Trident Oberoi ima že zasedenih okoli 100 sob od skupno 550. Prvi dan delovanja po krvavem pokolu poleg tega obratujejo že vse štiri restavracije v hotelu. Pred uradnim odprtjem so se v avli hotela zbrali osebje, gostje in predstavniki številnih verstev in se s spominsko slovesnostjo poklonili 22 gostom in 10 uslužbencem hotela, ki so umrli v nasilju skrajnežev.

V bližnjem hotelu Tadž Mahal pa se je več kot 1.000 gostov zbralo na zasebnem popoldanskem sprejemu, ki mu je sledilo ponovno odprtje hotela.

M. R.