V skladišču je bilo spravljenih več kot 18 milijonov granat. Foto: EPA
V skladišču je bilo spravljenih več kot 18 milijonov granat. Foto: EPA

Kot so sporočili z ruskega ministrstva za izredne razmere, se je serija eksplozij v skladišču orožja, kjer so hranili približno 18 milijonov granat, začela v torek zvečer in se je nadaljevala več ur. Eksplozije so se začele med odstranjevanjem starih granat, regionalni preiskovalci pa so že sprožili preiskavo morebitnih kršitev varnostnih predpisov.

Zaradi eksplozij se je v skladišču vnel še požar. Pri gašenju požara so uporabili helikopterja, okoli 6. ure zjutraj pa naj bi se razmere umirile, eksplozije pa so prenehale.

Iz Nagornija evakuirali 6.000 ljudi
Iz ruskega regionalnega preiskovalnega urada so sporočili, da je zdravniško pomoč poiskalo 48 ljudi, enajst jih je moralo v bolnišnico, pri tem pa niso navedli vrste poškodb. Iz kraja Nagorni, ki je od skladišča oddaljen pet kilometrov, so evakuirali več kot 6.000 ljudi.

Tovrstne nesreče so v Rusiji pogoste, saj so skladišča, kjer hranijo ogromne količine orožja v slabem stanju, poleg tega so pogosto blizu naselij. Oktobra 2012 je v uralski regiji eksplodiralo skladišče s 4.000 tonami streliva, zaradi česar so morali evakuirati več tisoč ljudi.