Strokovnjaki OPCW-ja so nastanjeni v hotelu v Damasku. Foto: EPA
Strokovnjaki OPCW-ja so nastanjeni v hotelu v Damasku. Foto: EPA

Nedavno sprejeta resolucija, ki je plod dogovora med ZDA in Rusijo, predvideva uničenje vseh zalog sirskega kemičnega orožja do sredine prihodnjega leta.

V Damask je 19-članska skupina OPCW-ja prispela v torek, spremlja pa jih še 14 uslužbencev ZN-a. Po prihodu v sirsko prestolnico so se nastanili v hotelu, kjer so tudi postavili logistično bazo. Za zdaj še ni točno jasno, kdaj bodo začeli obiskovati kraje, kjer je shranjeno kemično orožje.

"V prihodnjih dneh se bodo njihova prizadevanja osredotočila na preverjanje informacij, ki so jih priskrbele sirske oblasti, in na začetno fazo načrtovanja pomoči državi pri uničenju proizvodnih obratov kemičnega orožja," so sporočili Združeni narodi. To naj bi končali do 1. novembra.

Naloga je obsežna, saj naj bi sirske zaloge kemičnega orožja vključevale več kot 1.000 ton kemičnega orožja, ki je shranjeno na predvidoma 45 mestih po vsej državi.

"Ni razlogov za dvom"
OPCW pravi, da nimajo razloga, da bi dvomili o podatkih, ki jim jih je priskrbela sirska stran, zdaj pa jih bodo še njihovi inšpektorji preverili na terenu. Na vrhu seznama prizorišč, ki jih nameravajo pregledati, so proizvodna mesta, ki naj bi jih onesposobili za delovanje do konca oktobra ali začetka novembra.

Skupina OPCW-ja je v Sirijo prispela, potem ko je skupina inšpektorjev ZN po preiskavi sedmih domnevnih prizorišč napadov s kemičnim orožjem zapustila državo. Njihovo končno poročilo o napadih je pričakovati konec oktobra.

Strokovnjaki ZN-a so Sirijo prvič obiskali že avgusta in po preiskavi potrdili, da je bil v napadu 21. avgusta pri Damasku uporabljen sarin. ZDA, ki so krivdo za napad pripisale režimu, so zaradi tega zagrozile z vojaškim posredovanjem. Namesto tega sta Washington in Moskva nato dosegla dogovor o uničenju sirskega kemičnega orožja, ki se je uresničil v resoluciji VS-ja ZN-a.

Kemično orožje se bo pregledalo in uničilo
Kemično orožje se bo pregledalo in uničilo