Nekateri aktivisti za zaščito človekovih pravic trdijo, da so tarče turških oblasti ne le snovalci udara, ampak vsi, ki si drznejo nasprotovati predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Foto: Reuters
Nekateri aktivisti za zaščito človekovih pravic trdijo, da so tarče turških oblasti ne le snovalci udara, ampak vsi, ki si drznejo nasprotovati predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu. Foto: Reuters

Vlada je odpustila 2.687 policistov, z ministrstva za pravosodje umaknila 1.699 uslužbencev, brez dela je ostalo še 838 zdravstvenih delavcev in na stotine zaposlenih na drugih ministrstvih. Odpustili so še 631 akademikov in odstavili osem sodnikov najvišjega upravnega sodišča. Skupno je bilo tako odpuščenih ali suspendiranih več kot 100.000 ljudi, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Odpuščanje omogoča izredno stanje, ki so ga v Turčiji uvedli po poskusu udara in oktobra podaljšali za tri mesece. Nekateri aktivisti za zaščito človekovih pravic trdijo, da so tarče turških oblasti ne le snovalci udara, ampak vsi, ki si drznejo nasprotovati predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu.

Vlada ukinila več kot 80 združenj
S tremi drugimi odloki je vlada ukinila še več kot 80 združenj, obtoženih "aktivnosti, ki vplivajo na varnost države".

Vlada pa je sprejela tudi odlok, s katerim lahko v tujini živečim turškim državljanom, ki so osumljeni kaznivih dejanj proti državi, v določenih primerih odvzame državljanstvo. Brez državljanstva bi ostali ljudje, ki bi bili obtoženi resnega zločina in se kljub pozivu v roku treh mesecev ne bi vrnili v Turčijo. O posamičnih primerih bo odločala vlada.

Izredni varnostni ukrepi naj bi bili po navedbah turške vlade nujni tudi zaradi vse večje grožnje t. i. Islamske države (IS) in prepovedane Delavske stranke Kurdistana (PKK). Turčija je bila ta teden sicer tarča dveh napadov. Odgovornost za napad na nočni klub na novoletno noč je odgovornost prevzel IS, za drugega v mestu Izmir pa so oblasti odgovornost pripisale PKK-ju.

Ankara odgovornost za poskus državnega udara pripisuje v ZDA živečemu kleriku Fethullahu Gülenu in trdi, da so čistke nujne za izkoreninjenje njegovega vpliva v javnem življenju. Gülen vse obtožbe zanika.