Osumljenca - to naj bi bil 25-letni Gregoir Moutaux - so prijeli na ukrajinsko-poljski meji. Foto: Reuters
Osumljenca - to naj bi bil 25-letni Gregoir Moutaux - so prijeli na ukrajinsko-poljski meji. Foto: Reuters
Francoske varnostne sile
Pred evropskim nogometnim prvenstvom so francoske oblasti zaskrbljene zaradi možnosti terorističnih napadov. Največkrat se omenjajo sicer radikalni islamisti, a grožnja prihaja tudi z nacionalistične strani. Foto: Reuters

Kot je sporočila ukrajinska obveščevalna služba, je prijeti Francoz - francoski mediji so ga identificirali kot 25-letnega Gregoira Moutauxa - v Ukrajino prišel pod pretvezo, da se bo kot prostovoljec boril v konfliktu na vzhodu države. Aretirali so ga na meji s Poljsko. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, mu je v Ukrajini uspelo pridobiti 125 kilogramov razstreliva, 100 detonatorjev, pet avtomatskih pušk, dva protitankovska raketometa in 5.000 kosov streliva.

Prijeti Francoz naj bi v različnih delih Francije načrtoval razstrelitev mostov in avtocestne infrastrukture, pa tudi davčnega urada, mošeje, sinagoge in javnih krajev, kjer bodo potekale prireditve, povezane z nogometnim prvenstvom.

Po poročanju BBC-ja ni jasno, ali je bilo ravno nogometno prvenstvo tarča napadov. Moutaux je obtožen tihotapljenja orožja in terorizma. 25-letnik naj bi bil sicer voznik v kmetijski zadrugi na vzhodu Francije in naj ne bi imel policijske kartoteke.

Ultranacionalistična, protiislamska stališča
"Francoz je izrazil nasprotovanje vladi, ker je dovolila množično priseljevanje v Francijo in širjenje islama," so navedli v ukrajinski obveščevalni službi.

BBC poroča, da je vodja obveščevalne službe Vasil Hricak dejal, da je prijeti načrtoval 15 napadov, njegov motiv pa naj bi temeljil na ultranacionalističnih stališčih. Ukrajinska obveščevalna služba je še sporočila, da ga je opazovala od decembra lani. Za zdaj ni jasno, ali je povezan s kakšno teroristično celico ali je morda deloval samostojno. Hricak je dodal, da ni želel širiti panike in je nameraval informacije o aretaciji Francoza razkriti šele po prvenstvu, a je moral z razkritjem pohiteti zaradi medijskih poročil pretekli konec tedna.