Uporniki za napad krivijo koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, ta pa vpletenost zanika. Napadeno je bilo zborovanje na pogrebu očeta zaveznika upornikov. Foto: Reuters
Uporniki za napad krivijo koalicijo pod vodstvom Savdske Arabije, ta pa vpletenost zanika. Napadeno je bilo zborovanje na pogrebu očeta zaveznika upornikov. Foto: Reuters

Množica se je zbrala na pogrebu očeta notranjega ministra vlade, ki jo vodijo hutijevci, Džalala Al Ravišana, zaveznika upornikov in nekdanjega predsednika Alija Abdulaha Saleha, poroča BBC. Na družbenih omrežjih se širijo fotografije zažganih in razmesarjenih trupel. Eden od reševalcev je za Associated Press prizorišče opisal kot "jezero krvi", pred dvorano, kjer so bili zbrani ljudje, pa je na stotine delov trupel.

Med ubitimi naj bi bili številni pripadniki upornikov, BBC-jevi poročevalci pa pravijo, da je bila morda ravno njihova prisotnost razlog za napad. Na kraju naj bi bili med napadom tudi številni civilisti. Lokalni prebivalci so dejali, da so letala na dvorano odvrgla dve raketi.

V vojni umrlo več kot 10.000 ljudi
Reuters poroča, da gre za enega najsmrtonosnejših napadov, odkar se je v Jemnu začelo posredovanje koalicije pod vodstvom Savdske Arabije marca 2015. Ravno to koalicijo uporniki, ki uživajo podporo Irana, krivijo za napad. Koalicija vpletenost v napad zanika in sporoča, da so zanj "drugi razlogi". Kot so še sporočili v koaliciji, so se vedno izogibali napadom na takšna zbiranja.

Od začetka zračnih in tudi kopenskih napadov protihutijevske koalicije pod vodstvom Savdske Arabije marca lani je v Jemnu po podatkih ZN-a umrlo na tisoče civilistov. Od začetka vojne leta 2015 je v Jemnu umrlo več kot 10.000 ljudi. Zaradi vojne je v državi razseljenih skoraj tri milijone ljudi.