Borci pešmerg v Iraku se pripravljajo na prevzem drugega največjega iraškega mesta Mosul. Foto: MMC RTV SLO/Reuters
Borci pešmerg v Iraku se pripravljajo na prevzem drugega največjega iraškega mesta Mosul. Foto: MMC RTV SLO/Reuters

Drugo največje iraško mesto, v katerem je pred napadi živelo milijon prebivalcev, je trenutno pod nadzorom borcev skrajne sunitske islamske skupine Islamska država (IS) - teh naj bi bilo med tisoč in dva tisoč.

Kot rečeno, borci iraških Kurdov naj bi napad izvedli čez dobra dva meseca, v vmesnem času pa jih bodo urili pripadniki ameriške vojske, ki bodo v napadu sodelovali tudi z zračnimi enotami, kar pravzaprav v Iraku in Siriji počnejo že zdaj. Z napadom na IS v Mosulu ne želijo odlašati, saj je v poletnih mesecih na tem območju neznosna vročina. Kljub temu pa še vedno dopuščajo možnost poznejše ofenzive, če iraške enote slučajno še ne bi bile pripravljene.

Po poročanju BBC-ja je izbor časa napada "nenavaden". ZDA pa vseskozi zatrjujejo, da se IS-jeve enote umikajo z območja. Iraški premier Haider Al Abadi je pred tednom dni za britanski medij naznanil, da bo "Mosul že čez nekaj mesecev svobodno mesto".

IS naj bi trgoval s človeškimi organi
Medtem so se v Savdski Arabiji sestali poveljniki več kot 20 držav, ki razpravljajo o tem, kako bi okrepili iraške čete v spopadu proti IS-ju, ki slovi po svojih brutalnih metodah bojevanja.

Iraški veleposlanik pri Združenih narodih Mohamed Ali Al Hakim je pred dnevi zatrdil, da IS v Iraku zbira denar tudi s pomočjo nezakonite trgovine s človeškimi organi, njeni pripadniki pa naj bi v zadnjih tednih ubili vsaj deset zdravnikov, ki pri tem niso hoteli sodelovati. Iraške oblasti naj bi odkrile množična grobišča, v katerih so imela nekatera trupla vreznine na hrbtih in odstranjene nekatere organe. Poleg tega so prestregli komunikacijo pripadnikov IS-ja o tem, katere organe potrebujejo. Džihadistom je poleg trgovine z organi očital tudi, da iz Iraka tihotapijo arheološke dragocenosti in jih nato v tujini drago prodajajo.

Varnostni svet ZN-a je pred dnevi soglasno potrdil resolucijo, ki prepoveduje trgovino z IS-jem v Iraku in Siriji. Z gospodarskimi sankcijami grozi vsem, ki bi od IS-ja kupovali nafto in starine ali ji plačevali odkupnine za talce. Trgovine z organi resolucija ne omenja - po besedah Al Hakima zato, ker še nimajo dovolj podatkov za to.