Takole je gorela največja naftna rafinerija v Venezueli. V kakšnem obsegu in za koliko časa bo motena proizvodnja nafte še ni znano. Foto: Reuters
Takole je gorela največja naftna rafinerija v Venezueli. V kakšnem obsegu in za koliko časa bo motena proizvodnja nafte še ni znano. Foto: Reuters
Rafinerija Sincor v Venezueli
Venezuela je peta največja izvoznica nafte na svetu in ima drugo največjo zalogo težke surove nafte. Foto: EPA

Ob enih zjutraj po krajevnem času je v rafineriji na severozahodu Venezuele začel uhajati plin, čemur je sledila eksplozija, ki je močno poškodovala del rafinerije in tudi bližnje hiše, kjer domujejo delavci največje rafinerije v državi.

"Začel je uhajati plin. Oblak plina je eksplodiral ... Eksplozija je bila obsežna in je povzročila veliko škode na infrastrukturi rafinerije in hišah blizu objekta," je za državno televizijo nesrečo opisal minister za energijo Rafael Ramirez.

Ni nevarnosti novih eksplozij
Na prizorišču nesreče še divjajo požari, ki so jih gasilci omejili z gašenjem s peno, s čimer so preprečili nadaljnje eksplozije naftnih in plinskih zbiralnikov. Reševalci medtem preiskujejo območje eksplozije, saj se bojijo, da so v hišah morebitne dodatne žrtve. Najprej so venezuelske oblasti poročale o sedmih mrtvih, kasneje so številko povišale na 19 mrtvih, na koncu dneva pa na 24 mrtvih in več kot 80 ranjenih.

Guvernerka zvezne države Falcon Stella Lugo je šest ur po nesreči poudarila, da je položaj pod nadzorom. "Ni več nevarnosti novih eksplozij, zdaj oskrbujemo ranjene," je Lugova povedala ob obisku mesta tragedije. Amuay leži na polotoku Paraguana, ki leži na severozahodni obali Venezuele, s celino pa je povezan s 25-kilometrsko ožino Medanos.

Nesreča v osrednji venezuelski rafineriji
Rafinerija Amuay je največja rafinerija v Venezueli in je del rafinerijskega kompleksa Paraguana, ki velja za eno največjih rafinerij na svetu; po uradnih podatkih je druga na svetu, takoj za rafinerijo Jamnagar v Indiji. Sam Amuay na dan proizvede 645 tisoč sodčkov nafte na dan, celotna Paraguana pa 955 tisoč sodčkov na dan.

Po podržavljenju naftne industrije, ki ga je izvedel populistični predsednik Hugo Chavez, je celoten kompleks v lasti državne naftne družbe PDVSA, ki ji kritiki očitajo nesposobnost vzdrževanja in moderniziranja naftnega sistema v državi. V zadnjih letih so pogosti izpadi elektrike, delovne nesreče in zastoji pri širitvi ter gradnji novih črpališč, kar ovira venezuelske načrte, da bi država do leta 2015 podvojila proizvodnjo na 5 milijonov sodčkov nafte.

Za koliko bo nesreča še podražila nafto?
Venezuelske oblasti oz. minister Ramirez je ob koncu reševalne akcije potrdil, da se je po eksploziji zaustavila celotna rafinerija Amuay. Po ministrovi napovedi naj bi v rafineriji ponovno začeli delati v roku dveh dni, za koliko bo zmanjšana proizvodnja pa še ni znano. Venezuelska nesreča bo zagotovo imela odmev na naftnem trgu, kjer se pričakuje dvig že tako visokih cen goriv.