Venezuela je od leta 2003 že petič devalvirala valuto bolivar. Foto: EPA
Venezuela je od leta 2003 že petič devalvirala valuto bolivar. Foto: EPA

Ta je bil lani ocenjen na blizu 10 odstotkov BDP-ja. Venezuela je lani sicer imela 5,5-odstotno gospodarsko rast. Je ena največjih izvoznic nafte in država z njenimi največjimi dokazanimi zalogami, a hkrati se sooča z visoko stopnjo inflacije, ki je lani dosegla 20 odstotkov. Devalvacija naj bi sicer pospešila izvoz, a bo še pospešila inflacijo, uradno najvišjo v Latinski Ameriki.

To so oznanili po vrnitvi podpredsednika Nicolasa Madure s Kube, kjer se je srečal s predsednikom Hugom Chavezom, ki se tam zdravi zaradi raka.

Gre za že peto devalvacijo bolivarja, odkar je Chavezova administracija začela nadzor menjalnega tečaja leta 2003. Prejšnja devalvacija se je zgodila leta 2010.

Strokovnjaki imajo že dolgo bolivar za precenjeno valuto, tako da poteza ni presenetljiva. Ker se izvoz nafte računa v dolarjih, naj bi prinesel šibkejši bolivar vladi več denarja.

Na črnem trgu imajo dolarji štirikratno vrednost glede na uradni tečaj. V Venezueli, ki je odvisna od uvoza, primanjkovanje dolarjev vodi v pomanjkanje tudi izdelkov, kot sta sladkor in moka. Nov menjalni tečaj naj bi reševal to težavo, poroča BBC.

Opozicija je kritizirala vlado, da je začela pomembne gospodarske ukrepe šele po volitvah.