Hugo Chavez je Venezuelo vodil 14 let. Foto: Reuters
Hugo Chavez je Venezuelo vodil 14 let. Foto: Reuters
Nicolas Maduro
Maduro je novico o Chavezovi smrti sporočil s tresočim glasom. Foto: Reuters
Caracas
Na ulicah številnih mest v Venezueli so se zbrali številni državljani, da bi se še zadnjič poklonili dolgoletnemu predsedniku. Foto: Reuters

Novico o smrti predsednika je Venezuelcem v televizijskem nagovoru sporočil podpredsednik Nicolas Maduro. "Prejeli smo najhujšo in globoko žalostno novico, da je komandant predsednik Hugo Chavez umrl, potem ko se je skoraj dve leti zagrizeno bojeval z boleznijo," je s tresočim glasom povedal Maduro, obkrožen z vodilnimi predstavniki politike in vojske. Že popoldne je na tiskovni konferenci povedal, da ima Chavez novo resno okužbo dihal in da je v "najhujših urah svojega življenja".

Maduro je ob tem državljane pozval, naj ostanejo mirni, vojaški poveljniki pa so že obljubili svojo zvestobo podpredsedniku, ki ga je tudi sam Chavez izbral za svojega naslednika. K enotnosti ljudi je pozval tudi vodja opozicije Henrique Capriles, ki je izrekel sožalje Chavezovi družini in njegovim privržencem. "V takem težkem času moramo izkazati ljubezen in spoštovanje naši dragi Venezueli," je zapisal.

Na ulicah Caracasa in drugih venezuelskih mest so se že zbrale množice prebivalcev, ki žalujejo za svojim dolgoletnim predsednikom in mu želijo izkazati še zadnje spoštovanje. Novico o Chavezovi smrti so z velikim obžalovanjem sprejeli tudi na Kubi.

Chavezovo stanje se je hitro poslabšalo
Minister za informiranje Ernesto Villegas je že popoldne povedal, da se Chavez bojuje za življenje. "Zaradi oslabljenega imunskega sistema se je poslabšala njegova sposobnost dihanja. Poleg tega se je znova pojavila resna okužba dihal. Predsednik se zdravi s kemoterapijo, potekajo pa tudi še nekateri drugi postopki zdravljenja. Njegovo splošno zdravstveno stanje ostaja zelo resno," je dejal. "Predsednik se oklepa Kristusa in življenja. Zaveda se preprek, ki so pred njim, a popolnoma zaupa svoji zdravniški ekipi," je še dodal Villegas.

Popoldne je državljane nagovoril tudi podpredsednik Maduro, ki pa na uro dolgi tiskovni konferenci skoraj ni omenil Chavezovega zdravstvenega stanja, ampak je najprej naštel, kateri visoki državni uradniki so prisotni, nato pa je opisoval Chavezove dosežke. Predsednikovo bolezen je omenil samo, ko je dejal, da je bil rak pravzaprav "napad" Chavezovih sovražnikov, tudi sicer pa se je na široko razgovoril o zarotah, vohunjenju in vmešavanju ZDA v notranjo politiko Venezuele.

Chaveza na Kubi operirali štirikrat
58-letnemu socialističnemu voditelju so bolezen odkrili v sredini leta 2011. Kmalu je odšel na zdravljenje na Kubo, kjer so ga operirali štirikrat, v zadnjih treh mesecih pa se v javnosti sploh ni pojavil. Zadnjo operacijo je imel 11. decembra, pred dvema tednoma se je vrnil s Kube in se za življenje bojeval v vojaški bolnišnici v Caracasu. Po vrnitvi so se pojavili nepričakovani zapleti, kot sta krvavenje in okužba dihal. Zaradi cevke v sapniku je težko govoril, zato je svojim sodelavcem naročila pisal na papir.

Ne vlada ne sam Chavez sicer nikoli nista razkrila podrobnosti bolezni, zato so mediji le domnevali, da ima raka v predelu medenice.

Venezuelci niso bili zadovoljni s poročili o zdravju predsednika
Tudi Venezuelci so bili vse bolj nezadovoljni zaradi trenutnega stanja v državi in so zahtevali jasnejše in odkritejše informacije o Chavezovi bolezni. Konec tedna je tako več sto študentov in privržencev opozicije prišlo na ulice prestolnice Caracas in zahtevalo prav to, saj so dvomili, da lahko tako hudo bolni predsednik državo dobro in učinkovito vodi kar iz zdravniške postelje. Z nejevero so spremljali tudi poročila podpredsednika Madura, saj so ga obtoževali, da kar naprej prikraja resnico o njegovi bolezni.

Najverjetnejši naslednik prav Maduro
Chavez je bil na čelu Venezuele 14 let. Oktobra lani so ga volivci izvolili za nov šestletni predsedniški mandat, a njegove prisege, ki bi se morala zgoditi januarja, prav zaradi Chavezovega zdravstvenega stanja ni bilo. V njegovi odsotnosti je državo vodil podpredsednik Maduro, ki ga je tudi sam Chavez izbral za svojega naslednika, zato bo po vsej verjetnosti prav on tisti, ki bo po Chavezu vodil Venezuelo.

Volitve bodo morali v Venezueli izpeljati v 30 dneh, na njih pa naj bi se Maduro najverjetneje pomeril z opozicijskim voditeljem Henriquejem Caprilesom, ki je proti Chavezu oktobra izgubil.

Obama za konstruktiven odnos z Venezuelo
Na novico o Chavezovi smrti se je že odzval ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal, da se bodo ZDA zavzemale za novo poglavje v odnosih z Venezuelo. "Po smrti predsednika Chaveza ZDA potrjujejo podporo venezuelskemu ljudstvu in si želijo, da bi razvili konstruktiven odnos z venezuelsko vlado," je sporočil Obama. "Ko Venezuela piše novo poglavje svoje zgodovine, ZDA ostajajo zavezane demokratičnim načelom, vladavini prava in spoštovanju človekovih pravic," je še dodal.

Argentinska predsednica Cristina Fernandez de Kirchner je ob novici odpovedala vse svoje dejavnosti, saj sta bila oba s pokojnim možem Nestorjem Kirchnerjem Chavezova velika prijatelja. K minuti molka v spomin na Chaveza je pozvala tudi brazilska predsednica Dilma Rousseff.