Ameriški vojaki in marinci so svoje dejanje priznali. Foto: EPA
Ameriški vojaki in marinci so svoje dejanje priznali. Foto: EPA

Poveljstvo marincev je sicer sporočilo, da so trije marinci priznali krivdo za uriniranje po mrtvih sovražnikih, ukrepe proti drugim vpletenim pa bodo objavili pozneje.
Kljub priznanju so bili deležni le disciplinskega ukrepa. Spomnimo. Januarja je po svetovnem spletu zaokrožil posnetek marincev, ki urinirajo po truplih padlih talibanov med operacijo proti upornikom v pokrajini Helmand 27. julija 2011.

Oblika disciplinskega ukrepa še ni znana
To je sprožilo nekaj kritik in nemirov, vendar veliko manj kot sežiganje Korana v ameriškem oporišču Bagram. Ameriška vojska trdi, da so okoli 53 izvodov Korana in 162 drugih verskih knjig sežgali skupaj s smetmi po pomoti, vendar preiskava še ni končana.
Po objavi novice so nemiri v Afganistanu zahtevali 30 življenj. V prostorih ministrstva za notranje zadeve v Kabulu sta bila ubita tudi dva ameriška vojaška častnika.

Poveljstvo kopenske vojske je v ponedeljek sporočilo, da so za sežig Korana administrativno kaznovali šest vojakov, od tega štiri častnike. Administrativne kazni lahko med drugim pomenijo izgubo čina ali nižjo plačo. Vojska in marinci niso sporočili, kakšne administrativne kazni bodo vojaki in marinci dobili.