Manning bi lahko višino svoje kazni izvedel ta ali prihodnji teden. Foto: EPA
Manning bi lahko višino svoje kazni izvedel ta ali prihodnji teden. Foto: EPA

Vojaško sodišče v kraju Fort Meade je julija odločilo, da je Manning, ki je organizaciji WikiLeaks posredoval večjo količino zaupnih ameriških vojaških in diplomatskih dokumentov, kriv v 19 od 21 točk obtožnice, od tega v petih točkah kršitve zakona proti vohunjenju. Grozi mu do 90 let zapora.

"Izdal je ZDA," je vojaški sodnici Denise Lind dejal vojaški tožilec Joe Morrow in dodal, da si zaradi tega zasluži večino življenja prestati za zapahi. Sodnica naj bi 25-letnemu vojaku višino kazni izrekla v prihodnjih dneh.

Manning se je v četrtek opravičil, ker je s predajo zaupnih dokumentov WikiLeaksu prizadel ZDA. Po njegovih besedah je verjel, da bo lahko svet spremenil na bolje, a se ob tem zaveda, da bi moral delovati znotraj sistema.

V zaporu je Manning od pomladi 2010. Priznal je, da je snel okoli 700.000 vojaških in diplomatskih dokumentov in videoposnetkov z vladnih računalnikov ter jih predal WikiLeaksu. Odločno je zanikal, da bi želel škodovati ZDA in zatrdil, da je želel samo spodbuditi razpravo.

Sodnica ga je oprostila najhujše obtožbe nudenja pomoči sovražniku, torej teroristični mreži Al Kaida, s čimer se je izognil kazni dosmrtnega zapora.