Naboji z osiromašenim uranom v ameriškem vojaškem skladišču Tooele v Utahu. Foto: AP
Naboji z osiromašenim uranom v ameriškem vojaškem skladišču Tooele v Utahu. Foto: AP

Osiromašeni uran je stranski produkt proizvodnje obogatenega urana za jedrske reaktorje ali jedrsko orožje, vendar ima veliko nižjo raven izotopov U-235 in U-234 od obogatenega urana ter tudi nižjo od ravni v uranovi rudi.

V orožarski industriji se osiromašeni uran uporablja za povečanje sposobnosti prebijanja oklepov, navaja BBC. Osiromašeni uran se sicer lahko uporablja tudi za ojačitev tankovskega oklepa.

Izstrelki iz osiromašenega urana se ob prebijanju skozi oklep sami ostrijo zaradi kombinacije njegove gostote in kovnosti, kar še poveča njegovo sposobnost prebijanja oklepov. Zaradi izjemnih tlakov in napetosti se po prebitju oklepa izstrelek upraši. Nastali prah se zaradi piroforičnih lastnosti ob stiku z zrakom vname.

Sorodna novica Moskva ameriško dobavo streliva z osiromašenim uranom Ukrajini označila za kaznivo dejanje

Orožje z osiromašenim uranom si lasti 14 držav

Mednarodna koalicija za prepoved uranovega orožja opozarja, da tovrstno orožje ni uvrščeno med jedrsko orožje. V lasti ga ima 14 držav, proizvajajo pa ga ZDA, Združeno kraljestvo, Rusija, Kitajska, Francija in Pakistan.

Rakete z osiromašenim uranom so razvili ZDA in Združeno kraljestvo v 70. letih, poroča BBC. Orožje je bilo uporabljeno v zalivski vojni med letoma 1990 in 1991 (340 ton) ter med Natovim bombardiranjem Jugoslavije leta 1999 (11 ton).

Opozorila pred vplivi na zdravje

IAEA navaja, da "ima osiromašeni uran kemično in radioaktivno strupenost". Zaužitje ali vdihavanje velikih količin je nevarno, saj lahko zavre delovanje ledvic in poveča tveganje za razvoj vrste raka.

Mednarodna koalicija za prepoved orožja z uranom opozarja, da je prah, ki ga ustvari takšno orožje, mogoče vdihavati, medtem ko lahko strelivo, ki zgreši cilj, zastrupi podtalnico in zemljo.

Britanska akademska organizacija Royal Society v poročilu iz leta 2002 sicer navaja, da so tveganja zaradi uporabe streliva z osiromašenim uranom za večino vojakov na bojišču in za tiste, ki živijo na območju konflikta, zelo majhna.

Orožje naj bi ukrajinskim silam služilo predvsem v tankovskih spopadih. Foto: EPA
Orožje naj bi ukrajinskim silam služilo predvsem v tankovskih spopadih. Foto: EPA

Študija iz leta 2019, objavljena v reviji Environmental Pollution, sicer nakazuje, da bi lahko obstajala povezava med uporabo orožja z osiromašenim uranom in prirojenimi napakami v Nasiriji v Iraku.

Združeni narodi zaskrbljeni glede uporabe v Ukrajini

Združeno kraljestvo je Ukrajini že dobavilo več izstrelkov z osiromašenim uranom za britanske tanke Challenger 2. ZDA so danes napovedale dobavo tankovskih izstrelkov z osiromašenim uranom, ki jih bodo ukrajinske sile izstreljevale iz ameriških tankov abrams. Ruski predsednik Vladimir Putin je v odzivu dejal, da strelivo vsebuje "jedrske komponente", na kar se bo Rusija "prisiljena odzvati".

Program Združenih narodov za okolje (UNEP) je v lanskem poročilu izrazil zaskrbljenost zaradi morebitne uporabe osiromašenega urana v Ukrajini in opozoril, da lahko povzroči "razdraženost kože, odpoved ledvic in poveča tveganje za raka". "Kemična toksičnost osiromašenega urana velja za pomembnejše vprašanje kot mogoči učinki njegove radioaktivnosti," so še poudarili.