V Karačiju se je leta 1979 živo srebrno povzpelo na 47 stopinj Celzija. Foto: Reuters
V Karačiju se je leta 1979 živo srebrno povzpelo na 47 stopinj Celzija. Foto: Reuters
Vročinski val v Pakistanu

Med drugim je vpoklical tudi vojsko, ki postavlja centre za pomoč ljudem, ki so dehidrirani in ne morejo prenašati tako visokih temperatur. Več sto prizadetih, ki trpijo za posledicami vročinskega vala, zdravijo v lokalnih bolnišnicah, je sporočil regionalni minister za zdravje Saed Mangnejo. Med 700 mrtvimi je večina starejših iz revnejših družin, poroča britanski BBC.

Mnogi ostali doma
Zdravstvene oblasti v državi so sporočile, da je veliko žrtev iz Karačija, kjer se je živo srebro povzpelo nad 45 stopinj Celzija. Zdravnik največje bolnišnice v Karačiju Semi Jamali je povedal, da so v bolnišnici zaradi vročinskega vala obravnavali okoli 3.000 bolnikov. "Več kot 200 so jih pripeljali že mrtvih ali so umrli v bolnišnici," je pojasnil. Številni ljudje so zaradi visokih temperatur ostali doma.

Tiskovni predstavnik največje pakistanske dobrodelne ustanove Fundacije Edhi Anvar Kazmi je povedal, da so v zadnjih treh dneh v dveh mestnih mrtvašnicah sprejeli več kot 400 trupel. "Mrtvašnici sta polni," je dodal. Prejšnji mesec je v sosednji Indiji zaradi vročinskega vala umrlo najmanj 1.700 ljudi.

Pomanjkanje vode in elektrike
Zaradi čezmerne uporabe hladilnih aparatov je v državi začelo primanjkovati elektrike. Težave se pojavljajo tudi pri oskrbi z vodo. To je bil tudi povod za proteste, ki so izbruhnili v več delih Karačija. Prebivalci obtožujejo vlado in glavno mestno elektrarno K-Electric za povzročene smrti. Čeprav se je poraba električne energije v Pakistanu povečala tudi zaradi ramazana, ki ga praznujejo muslimanski verniki, je premier obljubil, da ne bo izpadov električne energije, še piše BBC.

Pri tako visokih temperaturah telo neha delovati
Pri temperaturah med 39 in 40 stopinj Celzija začnejo možgani mišicam sporočati, naj se upočasnijo, zato nastopi utrujenost. Ko se temperature dvignejo na 40, 41 stopinj Celzija se pojavi izčrpanost. Pri temperaturah nad 41 stopinj Celzija pa telo neha delovati. V telesu se začnejo kemični procesi, ki vplivajo na razkrajanje celic. Obstaja nevarnost odpovedi organov. Na tej točki telo ne more proizvajati potu, saj se prekrvavitev kože ustavi, zaradi česar je na otip hladna in lepljiva.

Vročinski val v Pakistanu