Neobriti Strauss-Kahn je na prvem zaslišanju pred sodnico deloval izčrpan in napet. Foto: EPA
Neobriti Strauss-Kahn je na prvem zaslišanju pred sodnico deloval izčrpan in napet. Foto: EPA
Rikers Island
V zloglasnem zaporu, kamor so odpeljali prvega moža IMF-a, prebiva približno 14.000 zapornikov. Foto: Reuters
Pariz
Novica, da naj bi Strauss-Kahn posilil sobarico v New Yorku, močno odmeva tudi v Franciji, kjer je škandal na glavo obrnil začetke predsedniške kampanje pred volitvami, ki bodo naslednje leto. Foto: EPA
Dominique Strauss-Kahn
Tožilstvo trdi, da je bil Strauss-Kahn na begu, ko so ga v nedeljo zvečer aretirali na letališču JFK v New Yorku. Foto: Reuters
Strauss-Kahn na zaslišanje čaka v zaporu

Avstrijska finančna ministrica Maria Fekter je Straussa - Kahna pozvala, naj premisli o vztrajanju na položaju v Mednarodnem denarnem skladu (IMF). "Ne bom sicer komentirala pravnih zadev, a glede na to, da so mu odrekli varščino, mora sam presoditi, ali škoduje instituciji," je povedala Fekterjeva. Enako je storila španska finančna ministrica Elena Salgado, ki je dejala, da so obtožbe vodje IMF-a resne in da lahko le sam sprejme odločitev o svojih nadaljnjih korakih. Ob tem je izrazila podporo žrtvi domnevnega spolnega napada.

Izjavi ministric sta spomnili na oviro, ki jo odsotnost Straussa - Kahna pomeni za reševanje zadolženih Grčije in Portugalske. IMF je namreč odigral osrednjo vlogo pri reševanju evropskih gospodarstev v težavah, Strauss-Kahn pa bi se moral udeležiti tudi zasedanja finančnih ministrov Evropske unije, ki trenutno poteka v Bruslju.

Podporo direktorju IMF-a sta izrazila luksemburški premier in vodja evroskupine Jean-Claude Juncker ter francoska ministrica Christine Lagarde. "Zelo sem žalosten. Niso mi všeč slike, ki sem jih videl po televiziji," je povedal Juncker, Lagardova pa je dodala, da je obtožba Straussa - Kahna "žalostna in boleča".

Prvi mož IMF-a v zloglasnem zaporu
Po zavrnitvi varščine – obramba je ponudila kar milijon dolarjev in obljubila, da bo Strauss-Kahn prebival pri hčerki v New Yorku – zaradi suma bega osumljenca v rodno Francijo izvršni direktor IMF-a ostaja v priporu do petka, 20. maja, ko ga čaka novo zaslišanje.

Straussa - Kahna so tako premestili v zloglasni zapor Rikers Island na East Riverju, kjer je okoli 14.000 moških in žensk zaprtih zaradi več zločinov, tudi nasilnih. Izvršnega direktorja IMF-a so namestili v celico, veliko 3,5 krat štiri metre, kjer je sam in nima stikov z drugimi zaporniki, saj velja za t. i. zapornika z visokim profilom, zanj pa skrbi 20 varnostnikov. Preostali, manj znani zaporniki, se gnetejo v kasarniških spalnicah s po 50 posteljami. Zapor je pravo nasprotje hotela Sofitel, v katerem je Strauss-Kahn najel apartma za 3.000 dolarjev na noč in kjer naj bi skušal posiliti 32-letno sobarico.

Grozi mu do 25 let zapora
Strauss-Kahn, ki je do škandala veljal za najbolj verjetnega kandidata francoske socialistične stranke za predsednika, je obtožen kaznivega spolnega dejanja, poskusa posilstva in neupravičenega zadrževanja žrtve, saj naj bi v hotelu v New Yorku skušal posiliti sobarico, kar pa 62-letni pomembnež zanika in trdi, da je bil med domnevnim napadom na kosilu s hčerko.

Sobarica je v svoji prijavi policistom dejala, da je Strauss-Kahn ob njenem prihodu v hotelsko sobo prišel popolnoma gol iz kopalnice in jo zagledal. Nato je stekel do predsobe, kjer je stala, jo zvlekel v spalnico in spolno napadel. Uspelo se ji je izmakniti, nato jo je zvlekel po hodniku do kopalnice, kjer je začel izvajati kaznivo spolno dejanje in jo skušal zakleniti v hotelsko sobo, je povedala detektivom.

Tožilec John McConnell je povedal, da je žrtev podala trden in podroben opis nasilnega napada, kar naj bi podprli tudi laboratorijski forenzični dokazi. Straussa - Kahna so v nedeljo odpeljali v policijski laboratorij v Brooklyn, kjer so mu odvzeli vzorce DNK. Obtožnica zajema dve točki kriminalnega spolnega dejanja, dve točki spolne zlorabe ter po eno točko poskusa posilstva, nezakonitega odvzema prostosti in nasilnega dotikanja. Če bo sodišče odločilo, da je kriv, mu grozi do 25 let zaporne kazni.

Sam poklical v hotel
Odvetnik Benjamin Brafman trdi, da je njegova stranka nedolžna, da se ji je med aretacije mudilo na kosilo s hčerko ter da za seboj ni pustila prenosnega telefona. Strauss-Kahn na bi imel s seboj dva telefona in naj bi sam poklical v hotel, da bi izvedel, ali so morda našli drugega. Tako so tudi izvedeli, da je na letalu za Pariz. Vozovnico za sobotni polet, s katerega so ga odpeljali policisti, naj bi imel že od prej.

Hotel Sofitel se je medtem ogorčeno odzval na trditve francoskega konservativnega poslanca Michela Debreja, ki je izjavil, da je Strauss-Kahn v istem hotelu že leta počel podobne stvari, kar naj bi vsi vedeli. Hotel je izjavo označil za neutemeljeno in žaljivo.

Na zasebnem obisku
Tiskovni predstavnik IMF-a William Murray je sporočil, da je bil Strauss-Kahn v New Yorku na zasebnem obisku, ne na službeni poti, zato se ne more sklicevati na diplomatsko imuniteto. Generalni direktor IMF-a je po podatkih iz leta 2007 upravičen do (neobdavčene) letne plače v znesku 420.000 dolarjev in dodatka za življenjske stroške v višini 75.000 dolarjev, zato si je brez težav privoščil apartma v razkošnem hotelu.

Vodenje IMF-a je po škandalu začasno prevzel Američana John Lipsky, kar pomeni, da sta na čelu obeh mednarodnih finančnih ustanov trenutno dva Američana, saj Svetovno banko vodi Robert Zoellick. Nepisano pravilo je, da je vodenje IMF-a vedno v rokah Evropejca, Svetovne banke pa Američana.

"Veliki zapeljivec"
Karizmatični nekdanji francoski finančni minister in človek, ki je upal, da bo postal kandidat socialistov na francoskih predsedniških volitvah, pa ni prvič obtožen spolnega napada. Leta 2007 ga je francoska pisateljica Tristane Banon obdolžila, da jo je leta 2002 med intervjujem skušal posiliti, a tedaj ni vložila obtožbe zaradi spolnega napada, o kateri pa 31-letna ženska razmišlja zdaj.

Strauss-Kahn sicer velja za velikega ženskarja. V aferi s podrejeno Pirosko Nagy ga je preiskava IMF-a leta 2008 oprala krivde zaradi nadlegovanja in zlorabe oblasti, sam pa je javno izrazil obžalovanje. V francoskem časniku Le Journal du Dimanche si je prislužil vzdevek "le grand séducteur" (veliki zapeljivec).

Žrtev zarote?
Kljub resnim obtožbam so številni, predvsem njegovi socialistični strankarski kolegi in žena Anne Sinclair, prepričani, da je Strauss-Kahn nedolžen oziroma žrtev zarote, ki ga skuša očrniti pred predsedniškimi volitvami.

Strauss-Kahn na zaslišanje čaka v zaporu