Amerika bo verjetno na prvega gejevskega predsednika čakala še kar nekaj časa. Foto: EPA
Amerika bo verjetno na prvega gejevskega predsednika čakala še kar nekaj časa. Foto: EPA
Harvey Milk (desno) je bil prvi deklarirani gej, izvoljen na kakšno politično mesto v ZDA. V filmu ga je lani upodobil Sean Penn in za vlogo prejel oskarja. Dediščina Harveyja Milka živi še danes.
Na shodu v podporo istospolno usmerjenim se je včeraj v Washingtonu zbralo več 10.000 ljudi. Foto: EPA

Milka, mestnega svetnika San Francisca, je krogla pokončala, ni pa ubila njegove vizije politike, odprte za vse - tudi za istospolno usmerjene. Koliko tistih "vrat omar" se je 21 let po njegovi smrti torej odprlo?

Barackom Obamo nedvomno odprle nekaj do takrat zaprtih vrat. Obama je kot veliki liberalec, mož "upanja", pred dnevi končno izpolnil obljubo istospolni skupnosti, ki jo je dal med kampanjo, temelječo na "upanju".

"Upanje ne bo nikdar tiho," je pred njim dejal Milk, po katerem je Gus Van Sant, deklarirani gej, lani posnel oskarjevski film. Geji v ameriški vojski so vse do zdaj morali biti. Tiho, namreč. A ta konec tedna je Obama napovedal, da bo odpravil kontroverzno politiko "Ne sprašuj in ne govori", ki istospolnim služenje v vojski omogoča le, če svoje spolne usmerjenosti ne priznajo javno, o tem pa jih nihče ne sme spraševati. Borci za pravice istospolnih, ki so predsedniku še pred kratkim očitali, da je prelomil obljubo, so njegovo odločitev srčno pozdravili.

ČASOVNI TRAK:

- Leta 1948 Alfred Kinsey objavi poglobljeno raziskavo Spolno vedenje moških, v kateri šokira ameriško javnost s trditvijo, da je približno 10 odstotkov odrasle moške populacije (in 5 odstotkov ženske) pretežno istospolno usmerjenih. - V 60. letih se s spolno revolucijo v ZDA začne odkrito govoriti tudi o istospolno usmerjenih. Pojavijo se različna gibanja.
- V 70. letih je center gejevskega gibanja liberalni San Francisco, ki za mestnega svetnika izvoli glasnega zagovornika pravic istospolnih, Harveyja Milka (umorjen leta 1978).
- Leta 1979 je v Washingtonu prva parada ponosa v ZDA.
- Leta 1998 v Wyomingu dva fanta ugrabita in do smrti pretepeta 21-letnega homoseksualnega študenta Matthewa Sheparda. Umor pritegne nacionalno pozornost in sproži pobude za zakon proti sovražnim zločinom.
- Leta 2000 Vermont uveljavi prvo "civilno zvezo". - Leta 2005 posnamejo film Gora Brokeback, prvo "gejevsko kavbojsko romanco". Geji preidejo iz obrobja na veliko platno.


A kljub liberalcu na čelu države je pot ameriških gejev in lezbijk še dolga in trnova. Poglejmo si podrobneje posamezna področja.

1. Istospolne poroke: Trenutno jih izvaja le šest ameriških zveznih držav. Velik udarec so gejem zadale lanske volitve, na katerih so se kalifornijski (!) volivci izrekli proti istospolnim porokam. Nekatere zvezne države priznavajo t. i. "civilne zveze" ali druge podobne ureditve, po katerih imajo istospolni partnerji določene pravne pravice, kot jih imajo heteroseksualni pari. In javno mnenje? Ena tretjina Američanov podpira istospolne poroke, ena tretjina je za "civilne zveze", ena tretjina pa nasprotuje kakršni koli obliki pravne zveze.

2. Posvojitve: Samska istospolno usmerjena oseba oz. istospolni par lahko posvoji otroka v nekaterih državah (Rhode Island že 15 let omogoča posvojitve istospolno usmerjenim - tudi če ne prebivajo v tej zvezni državi). V 7 državah (vključno z mormonskim Utahom in Florido) so posvojitve istospolnim parom prepovedane, večinoma pa o posameznih primerih razsojajo sodišča zveznih držav.

3. Diskriminacija pri zaposlovanju: 21 zveznih držav, D. C. (Washington) in več kot 140 mest je uzakonilo prepoved diskriminacije na temelju spolne usmeritve. Že pred leti je bil predlagan zakon, ki bi uzakonil prepoved diskriminacije istospolnih na državni ravni, a pod republikansko vladavino ni imel večjih možnosti, da ga potrdijo. Zdaj se pričakuje, da bo pod demokrati končno sprejet.

4. Politiki in podpora homoseksualcem: Na splošno imajo demokrati posluh za istospolno usmerjene, konservativna republikanska stranka pa ne podpira obsežnih pravic gejev. Vendar obstajajo izjeme. Nekdanji senator Barry Goldwater (R) je izrazil močno podporo gejem, menil je tudi, da bi jih morali sprejeti v vojsko. Tudi Rudy Giuilani (R) podpira gejevske pravice. Predsednik Obama je za civilne zveze, a ne podpira istospolnih porok.

5. Istospolni politiki: Barney Frank, kongresnik iz Massachussettsa, je verjetno najuglednejši istospolni politik v ZDA. Izjemno uspešna je tudi Tammy Baldwin, ena prvih deklariranih lezbijk. Letos maja se je s svojo partnerko poročila Jolie Justus, prva odkrita lezbična senatorka (D) iz Missourija.

Potem so tu še tisti bolj ... v omari. Ujeti s spuščenimi hlačami. Republikanskega kongresnika Marka Foleyja so ujeli pri pošiljanju zgovornih sSMS-ov in elektronskih pisem mladim dečkom. Republikanskega senatorja Larryja Craiga so leta 2007 aretirali zaradi "nespodobnega vedenja" na moškem stranišču letališča Minneapolis-St. Paul. Kasneje je na tiskovni konferenci zanikal, da je gej.

V Washingtonu se je včeraj zbralo več 10.000 ljudi, ki so izražali podporo pravicam homoseksualcev in še posebej sobotni napovedi predsednika Obame, da bo odpravil dozdajšnjo politiko zaposlovanja istospolno usmerjenih v vojski. Množica se je v središču ameriške prestolnice zbrala na poziv največje ameriške organizacije za pravice istospolno usmerjenih Human Rights Campaign (HRC). Ena izmed udeleženk shoda, Judy Shepard, katere sin Matthew je bil pred 10 leti umorjen zaradi svoje spolne usmerjenosti, je dejala, da "smo vsi enako Američani, geji in heteroseksualci" ter da ve, da Obama posluša.