WikiLeaks si je za širjenje svojih informacij zgradil impresivno mrežo medijskih partnerjev. Foto: MMC RTV SLO/WikiLeaks
WikiLeaks si je za širjenje svojih informacij zgradil impresivno mrežo medijskih partnerjev. Foto: MMC RTV SLO/WikiLeaks

Zaupne podatke je pred dvema mesecema uspelo pridobiti računalniškim hekerjem združbe Anonymous, ki je nato ves material predala WikiLeaksu.
"Da bi razumeli naš svet, je potrebna transparentnost," je skupno akcijo z WikiLeaksom prek Twitterja utemeljil Anonymous. Po navedbah WikiLeaksa je elektronska pošta nastala v obdobju med julijem 2004 in koncem decembra lani. Elektronska pošta po navedbah WikiLeaksa razkriva informacijsko mrežo Stratforja, strukturo honorarjev, prakse pranja denarja in psihološke metode. WikiLeaks naj bi še danes v Londonu pripravil novinarsko konferenco.

Stratfor, ki ima sedež v Teksasu, po lastnih navedbah z edinstvenim pristopom pripravlja geopolitične analize.

Zaupni stiki z obrambo in vojsko
"Material razkriva, kako delujejo zasebne varnostne službe in kako so po naročilu korporacijskih ali vladnih naročnikov njihov cilj posamezniki," je v sporočilu za javnost še zapisal WikiLeaks. Ta zatrjuje tudi, da ima zdaj dokaze, da je podjetje imelo zaupne stike z velikimi korporacijami, kot sta Dow Chemical in Lockheed Martin, in vladnimi agencijami, vključno z ministrstvom za domovinsko varnost, ameriškimi marinci ter ameriško obrambno varnostno službo.

Hkrati naj bi bili v elektronski pošti tudi podatki o ustanovitelju WikiLeaksa Julianu Assangeu in ukrepih ameriške vlade proti njemu. V več kot 4.000 primerkih elektronske pošte naj bi tako šlo za WikiLeaks in Assangea, ki je trenutno v priporu v Veliki Britaniji in nasprotuje izročitvi Švedski, kjer je obtožen posilstva in spolnega nadlegovanja. Sam obtožbe zavrača in meni, da gre za maščevanje za objave zaupnih dokumentov na njegovi spletni strani.

Stratfor je napad na svojo spletno stran in objavo elektronske pošte obsodil, češ da gre za "obžalovanja vredno, nesrečno in nezakonito kršitev zasebnosti". "Mogoče je, da so nekatera pisma ponarejena ali spremenjena, tako da vključujejo nepravilnosti," so sporočili iz teksaškega podjetja. "Pristnosti pisem ne bomo potrdili niti dajali pojasnil zanje."

Tudi ustanovitelj Stratfora George Friedman kljub drugačnim govoricam ostaja na položaju.