Berlusconiju se je do zdaj še vedno uspelo izogniti kakšni obsodbi. Foto: Reuters
Berlusconiju se je do zdaj še vedno uspelo izogniti kakšni obsodbi. Foto: Reuters

Berlusconi je obtožen poneverb pri prodaji filmskih in televizijskih pravic, sam pa vse obtožbe zanika. Toda po besedah tožilca Fabia De Pasqualeja v sklepnem govoru je Berlusconi jasno "vodil linijo poveljevanja", ko so se pojavile poneverbe in utaje davkov, pri dejanjih Mediaseta v tujini pa so jasno vidni "njegovi prstni odtisi".

Svoj medijski imperij Mediaset je Berlusconi ustvaril v 70. letih prejšnjega stoletja in družba vključuje tri vsedržavne televizijske programe.

Sojenje proti nekdanjemu italijanskemu premierju sloni na obtožbah, da je Mediaset umetno napihnil cene filmskih in televizijskih pravic, ki so jih najprej prodali Berlusconijevim podjetjem, nato pa jih je spet odkupil Mediaset, s čimer je umetno zmanjšal dobiček in tako plačal manj davka.

De Pasquale je pojasnil, da je Mediaset na ta način zgolj v letih od 1994 do 1998 umetno napihnil televizijske pravice za 292 milijonov evrov.

V primeru obsodbe Berlusconiju grozi od 18 mesecev do šest let zapora, tožilstvo pa bi bilo zadovoljno s tremi leti in osmimi meseci zapora.

75-letni Berlusconi, ki se je moral lani jeseni posloviti od vodenja italijanske vlade, se otepa še drugih obtožb na svoj račun, od korupcije, poneverb do nezakonitega financiranja političnih strank, odmeven pa je tudi primer Ruby, v katerem je obtožen plačevanja spolnih uslug mladoletni Maročanki.