Končno poročilo o tragični nesreči ni zadovoljilo svojcev žrtev. Foto: EPA
Končno poročilo o tragični nesreči ni zadovoljilo svojcev žrtev. Foto: EPA

Poročilo francoskega urada za preiskave in analize za varnost civilnega letalstva (BEA) je potrdilo ugotovitve prejšnjih poročil, da se trije piloti na letu iz Ria de Janeira proti Parizu niso ustrezno odzvali, ko je letalo začelo izgubljati višino, potem ko so zaradi ledu odpovedali merilci hitrosti.

Del krivde je sicer tudi na tehnični opremi oziroma pomanjkljivosti instrumentov, ki bi posadki pomagali, da se sooči z nepredvidljivimi situacijami.

Bolje izurjeni piloti bi morda letalo rešili
Glavni preiskovalec Alain Bouillarda je povedal, da kopilota v nobenem trenutku nista razumela, da je zaradi zmanjšane hitrosti letala prišlo do pomanjkanja tlaka pod krili, zaradi česar je bila sprejeta vrsta napačnih odločitev, v osnovi zato, ker merilci položaja in hitrosti niso pravilno delovali, a po drugi strani bi bolje izurjeni piloti z boljšim razumevanjem položaja letalo morda lahko rešili.

"V tem primeru je posadka skorajda povsem izgubila nadzor," je pojasnil Bouillard.

BEA je v vmesnem poročilu julija lani navedel 25 varnostnih priporočil, v končno poročilo pa jih je vključil še 25. Airbus je že sporočil, da bodo "sprejeli vse ukrepe, da bi prispevali k skupnim prizadevanjem za optimizacijo varnosti letalskega prometa".

Tako že potekajo izboljšave merilcev hitrosti Pitot, s katerimi je bilo opremljeno ponesrečeno letalo in katerih pomanjkljivosti izpostavlja poročilo.

Svojci z ugotovitvami niso zadovoljni
Še pred javno objavo so končno poročilo predstavili svojcem tragične nesreče, ki pa z ugotovitvami niso bili preveč zadovoljni. Številni namreč menijo, da preiskovalci preveč poudarjajo krivdo pilotov in podcenjujejo pomanjkljivost tehnične opreme.

O najhujši nesreči v zgodovini Air Francea poteka v Franciji sodna preiskava, katere tarča sta tako francoski letalski prevoznik kot podjetje Airbus, v katerem ima pomemben delež tudi francoska država. Obe družbi že tri leta krivdo za tragedijo pripisujeta druga drugi.