Teheran je zadnji siloviti potres prizadel leta 1830. Foto: EPA
Teheran je zadnji siloviti potres prizadel leta 1830. Foto: EPA

"Številne ženske, ki se ne oblačijo primerno, zavajajo moške, kvarijo svojo nedolžnost in v družbi širijo prešuštvo, kar posledično vodi do večje nevarnosti za potrese," je med molitvijo prejšnji petek vernikom v Teheranu dejal Hojatoleslam Kazem Sedigi.

"Kaj lahko storimo, da nas ne bi pokopale ruševine?" se je vprašal Sedigi in si odgovoril kar sam: "Ni druge rešitve, kot da se zatečemo v vero in življenje prilagodimo islamskim moralnim pravilom." Sedigi je pojasnil, da mu je Bog dejal, da naj naroči ljudem, da bodo spokorni, saj jih drugače čakajo katastrofe.

Pogosti potresi v Iranu
Iran leži na potresno izjemno dejavnem območju in v zadnjem desetletju je v potresih umrlo na deset tisoče ljudi. Leta 2003 je silovit potres v mestu Bam zahteval 31.000 smrtnih žrtev, kar je predstavljalo četrtino mestnega prebivalstva.

Seizmologi že zadnji dve desetletji opozarjajo, da bo v bližnji prihodnosti Teheran prizadel katastrofalen potres, zato so nekateri predlagali, da bi glavno mesto premestili na potresno manj dejavno območje.

Tudi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad je pred dvema tednoma opozoril na potres, ki naj bi prizadel prestolnico, a ni povedal, kdaj točno naj bi se to zgodilo. Ob tem je predlagal, da bi preselili pet od dvanajstih prebivalcev Teherana, da bi bil manj naseljen.

V islamski republiki veljajo stroga pravila oblačenja v javnosti, ki za ženske predpisujejo pokritost od glave od pete, a predvsem med mladimi in v mestih se ta pravila pogosto kršijo, tako da se vidijo lasje izpod pokrival ali pa nosijo oprijeta oblačila.