Jedrska elektrarna v Fukušimi je bila poškodovana v cunamiju in potresu. Foto: EPA
Jedrska elektrarna v Fukušimi je bila poškodovana v cunamiju in potresu. Foto: EPA

Dekontaminacijo so prekinili, ker je komponenta, ki je vsrkavala radioaktivni cezij, že dosegla svoj limit in jo bo treba zamenjati.

Tepco je proces prečiščevanja vode začel v petek, danes pa so že opazili, da je raven radioaktivnosti v omenjeni komponenti že dosegla najvišjo vrednost, in so morali proces zaustaviti.

Dekontaminacijski sistem lahko dnevno približno 1.200 ton vode očisti cezija, drugih radioaktivnih snovi, nafte in soli. Sistem deluje na osnovi tehnologije francoske družbe Areva in ameriške Kurion.

Sistem so poskusno zagnali že v četrtek, a je zaradi človeške napake ušlo približno šest ton radioaktivne vode. Predstavniki Tepca so nato zatrdili, da so napako odpravili.

Dekontaminacijo so začeli približno tri mesece po silovitem potresu in cunamiju, ki sta 11. marca prizadela Japonsko in povzročila nesrečo v jedrski elektrarni Fukušima. Odpovedali so namreč sistemi hlajenja, zaradi česar se je talila sredica, odjeknile so eksplozije, radioaktivne snovi pa ušle v okolje.

V okviru ukrepov za sanacijo posledic nesreče so delavci reaktor hladili z več kot 100.000 tonami vode, ki je tako postala kontaminirana. Nekaj te radioaktivne vode je ušlo v ocean. Zdaj si Tepco prizadeva čim hitreje odstraniti radioaktivno vodo iz reaktorja, saj je ta tako poln, da bi poletno deževno obdobje utegnilo povzročiti še večje uhajanje radioaktivne vode v Tihi ocean.

Po očiščenju vode bodo delavci lahko začeli dolgoročna popravila sistemov hlajenja. Na drugi strani pa se bo pojavila težava, kaj narediti z radioaktivno goščo, ki jo bodo odstranili iz vode. Pričakujejo, da se je bo nabralo približno 2.000 kubičnih metrov.